Mercedes EQ brend se gasi, potpuna transformacija kompanije do 2030. godine

Već od naredne godine očekuje se znatno manji broj Mercedes EQ modela na tržištu, a svi njihovi automobili će biti električni do 2030. godine.

Mercedes EQ je brend linije električnih automobila ove kompanije, ali izgleda da je plan da u potpunosti odustanu od ovog naziva kako bi se prebacili samo na električne modele. Prema pisanju nemačkih dnevnih novina Handselblatt Mercedes odustaje od EQ brenda tokom 2024. godine, kada stižu novi kompaktni automobili ovog proizvođača.

Ova odluka najverovatnije dolazi kao posledica nove poslovne politike da se kompanija većinom prebacuje na električne automobile, pa izdvajanje brenda pod EQ nalepnicu nema previše smisla.

Mercedes EQ postoji od 2019. godine

Mercedes je prvi put koristio ime EQ na serijskim automobilima sa EQC SUV-om iz 2019. godine. Od tada, kompanija je primenila brendiranje i na električne verzije konvencionalnog dizajna kao što je EQB, kao i na jedinstvene modele kao što je EQS SUV. Koncept modeli poput EQXX sa dugim dometom su se na sličan način pridržavali nomenklature.

U izjavi za Reuters, portparol Mercedesa rekao je da je “prerano” za otkrivanje planova. Međutim, ističe da će proizvođač automobila “prilagoditi” upotrebu EQ brenda pošto je plan da Mercedes do 2030. godine u potpunosti pređe na električna vozila. Identifikacija i dalje igra ključnu ulogu u trenutnoj strategiji kompanije za električna vozila, dodao je portparol.

Ako je izveštaj tačan, ova promena biti iznenađenje. Iako su proizvođači automobila često koristili imena za isticanje električnih verzija svojih vozila, kao što su Chevy Bolt, Volvo EX90 i Ford Mustang Mach-E, i ove kompanije počinju da se oslanjaju na tradicionalnije nadimke kako električna vozila postaja sve uobičajeniji. Novi Chevy Blazer je pravi primer. Kako stvari danas stoje, EV će na kraju postati podrazumevana opcija, kao danas benzin ili dizel, a kompanije neće morati dodatno da ističu električni pogon kao prodajnu tačku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi