Morate kupovati Huawei telefone pa čak i ako su lošiji, ako mislite da ih stignemo

Jednostavno to moramo uraditi bez mnogo razmišljanja, zvanični je stav kompanije Huawei u svetlu polemika da li su novi Kirin 9000S procesori jednako brzi i dobri kao poslednja generacija procesora koji stižu sa zapada

Morate kupovati Huawei telefone pa čak i ako su lošiji, ako mislite da ih stignemo

Vodeći rukovodioci kompanije Huawei zagovaraju stav da se procesori dizajnirani i napravljeni u Kini moraju koristiti od strane domaćih kupaca, pa čak i po cenu da su lošiji u pogledu karakteristika i performansi u ovom trenutku. To je žrtva i cena koju moramo platiti kako bi sustigli konkurenciju sa zapada u bliskoj budućnosti.

Predsedavajući kompanije Huawei, naglasio je važnost korišćenja čipova domaće proizvodnje, čak i ako u ovom trenutku zaostaju za stranom konkurencijom, prenosi UDN.com. Komentar je dat u kontekstu potencijalno niske stope prinosa ispravnih Kirin 9000S čipova koji pokreću najnoviju Huawei Mate 60 Pro seriju telefona. Uprkos inferiornim karakteristikama domaćih čipova proizvedenih u Kini, „ako ih ne koristimo, ovaj jaz će uvek biti jaz, a zaostajanje će uvek biti zaostajanje“, izjavio je prvi čovek kompanije Huawei.

Najnoviji Huawei flegšip telefon, Mate 60 Pro, privukao je pažnju zbog upotrebe Kirin 9000s SoC procesora u potpunosti proizvedenog u Kini. Većina analitičara veruje da je procesor napravljen u pogonima kompanije SMIC korišćenjem sopstvenog procesa i tehnologije klase 2nd Gen 7nm, verovatno nazvane N+2. Čipovi su isporučeni kompaniji Huawei kako bi se zaobišle nametnute tehnološke sankcije od strane SAD-a.

Kupujmo domaće – Huawei stav zvuči poznato

Originalni SMIC 7nm proizvodni postupak klase N+1 korišćen je do sada isključivo za pravljenje jednostavnijih čipova za rudarenje kriptovaluta, tako da se generalno veruje da je stopa prinosa ispravnih čipova u proizvodnji korišćenjem N+2 procesa, izrazito mala. Štaviše, veruje se i da su performanse procesora lošije od konkurentskih čipova dizajniranih u SAD.

Dok su Huawei i SMIC uspeli da zaobiđu američke sankcije, neki tvrde da navodni 7 nm proces i dalje značajno zaostaje za onim koji koristi vodeći svetski proizvođač čipova, tajvanski TSMC. Pomenuti Kirin 9000S zaostaje za Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesorima. Međutim, uprkos kritikama, vodeći ljudi kompanije Huawei veruju da su domaći čipovi neophodni za budući tehnološki rast i prevazilaženje postojećeg jaza.

„Ranije nismo mogli čak ni da proizvodimo čipove za mrežne kartice i RAID čipove“, rekao je Xu Zhijun. „Takođe nismo mogli da proizvedemo čipove za upravljanje napajanjem za računarski server. Dakle, moramo da se vratimo osnovama računarske industrije.“

Xu Zhijun je napravio oštro poređenje između tehnološkog nivoa domaćih i stranih proizvoda. On je uporedio strane konkurente sa ekspertizom na doktorskom nivou, dok su kineski domaći proizvodi na nivou osnovne škole. Uprkos ovom disparitetu, on je naglasio važnost da Kina razvije sopstvenu tehnološku infrastrukturu kako bi sprečila ranjivosti i kršenje bezbednosti od strane spoljnih faktora.

Preko 600 kineskih firmi se u ovom trenutku nalazi na listi embarga uvedenog od strane vlade SAD-a, što utiče na širok spektar tehnološkog sektora, od alata za dizajn do proizvodnje čipovia. Rukovodioci kompanije Huawei upozoravaju na dugoročne probleme u oblasti proizvodnje poluprovodnika zbog ovih ograničenja i stoje na stanovištu da se SAD sankcije neće ublažiti u skorije vreme.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (25)
  1. joojant200

    ako je i cena odgovarajuca performansama kupujem :D

  2. NevisStarShine

    Nova 11 je predivan telefon, ali jedva da je jeftiniji od Mate 50 Pro-a a nema Kirin već matori 778.

    Huawei, mora to mnogo jače.

    Nadam se da će modeli sa novim Kirin-ima stići i kod nas, ako je yield nizak, lako se naprave slabiji i osakaćeni modeli za neke nove Nova 12 modele..

  3. sdnenad

    Čitava planeta, van kruga privilegovanog Zapada će morati slično da razmišlja, jer Ameri i njihova kamarila sad sprovode tehnološki Fašizam. Cilj im jeste dobit, ali je očuvanje tehnološke, vojne i ekonomske supremacije, tj. neokolonijalizma - prioritet važniji i od dobiti, zato što im samo to omogućava da budu prebogati i lagodno žive na račun drugih, koji su velika većina. Ni Huawei, niti bilo koja kineska kompanija nisu neki ideal, niti je to Kina kao država, ali ono čemu se suprotstavljaju je mnogo gore - trust beskrupuloznih mega korporacija koje kontrolišu države Zapada i koje bukvalno žele da vladaju svetom i crpe sve resurse za sebe.
    Amerikanofili, vernici neoliberalizma i slični,... zaobiđite ovaj komentar 😂

  4. illidan

    ali Morate….

  5. Čitava planeta, van kruga privilegovanog Zapada će morati slično da razmišlja, jer Ameri i njihova kamarila sad sprovode tehnološki Fašizam. Cilj im jeste dobit, ali je očuvanje tehnološke, vojne i ekonomske supremacije, tj. neokolonijalizma - prioritet važniji i od dobiti, zato što im samo to omogućava da budu prebogati i lagodno žive na račun drugih, koji su velika većina. Ni Huawei, niti bilo koja kineska kompanija nisu neki ideal, niti je to Kina kao država, ali ono čemu se suprotstavljaju je mnogo gore - trust beskrupuloznih mega korporacija koje kontrolišu države Zapada i koje bukvalno žele da vladaju svetom i crpe sve resurse za sebe.
    Amerikanofili, vernici neoliberalizma i slični,... zaobiđite ovaj komentar 😂

    Takva su pravila igre. Ne vidim da Kina i Rusija rade drugačije po pitanju kolonijalizma i otimanja resursa ili želje za dominacijom, razlika je samo što njihovi autokratski režimi to rade samo radi sebe, svoje vlasti i šačice privilegovanih dok na zapadu većina stanovništva živi dobro.

  6. Lanikor

    Drzava koja blokira Vini Pua ce da nas spase od Amera, jedva cekam.

  7. Dovla_sheen

    Takva su pravila igre. Ne vidim da Kina i Rusija rade drugačije po pitanju kolonijalizma i otimanja resursa ili želje za dominacijom, razlika je samo što njihovi autokratski režimi to rade samo radi sebe, svoje vlasti i šačice privilegovanih dok na zapadu većina stanovništva živi dobro.

    Kakvog kolonijalizma? O čemu pišeš? Čije to resurse crpi Rusija? Očigledno kod tebe dobro prolaze medijske priče kako je običnom narodu na zapadu odlično i žive u blagostanju... Sit sam zapadne demokratije a ne želim da spoznam ni kinesku ali od vas opčinjenih zapadamo mi je muka. Ne vidite šta zapad radi po svijetu?

  8. vladat1

    ali Morate….

    U ovom novom svetlu geoplitike, da koristim mobilni, kupio bih bez razmišljanja Mate 60 Pro.

    razlika je samo što njihovi autokratski režimi to rade samo radi sebe, svoje vlasti i šačice privilegovanih dok na zapadu većina stanovništva živi dobro.

    Evo jedne vesti sa zapada. Skinuto sa portala NSPM


    : Аустралијски мултимилионер Тим Гурнер о економском опоравку: Потребна масовна отпуштања да би се нанео бол и решио проблем ароганције радника. Незапосленост да се повећа за 40-50 одсто

    Аустралијски мултимилионер Тим Гурнер има прилично невероватну идеју за подизање продуктивности и економског опоравка: масовна отпуштања да би нанели „бол“ и решили проблем „ароганције“ радника и поставили их на


    View image at the forums

    www.nspm.rs

    "Аустралијски мултимилионер Тим Гурнер има прилично невероватну идеју за подизање продуктивности и економског опоравка: масовна отпуштања да би нанели „бол“ и решили проблем „ароганције“ радника и поставили их на своје место. Његов предлог изазвао је негодовање широм света, али и покренуо дебату о односима моћи радника и послодаваца."

  9. Kakvog kolonijalizma? O čemu pišeš? Čije to resurse crpi Rusija? Očigledno kod tebe dobro prolaze medijske priče kako je običnom narodu na zapadu odlično i žive u blagostanju... Sit sam zapadne demokratije a ne želim da spoznam ni kinesku ali od vas opčinjenih zapadamo mi je muka. Ne vidite šta zapad radi po svijetu?

    Naftna industrija Srbije, "Humanitarni crntar u Nišu, tj špijunski centar", Železara Smederevo, Bor. Jel treba još? Kao nisi znao za te pljačke srpskih resursa, tvojih, i tvoje dece?

    Jel se sećaš nekog protesta za zagadjen vazduh u Smederevu dok je železarom upravljao US Steel, i zašto nije bio ni jedan protest? Zato što vazduh nije bio ni blizu zagadjen kao sada jer su se poštovali zakoni Srbije.

    Eto ti par primera modernog neokolonijalizma.

  10. Naftna industrija Srbije, "Humanitarni crntar u Nišu, tj špijunski centar", Železara Smederevo, Bor. Jel treba još? Kao nisi znao za te pljačke srpskih resursa, tvojih, i tvoje dece?

    Jel se sećaš nekog protesta za zagadjen vazduh u Smederevu dok je železarom upravljao US Steel, i zašto nije bio ni jedan protest? Zato što vazduh nije bio ni blizu zagadjen kao sada jer su se poštovali zakoni Srbije.

    Eto ti par primera modernog neokolonijalizma.

    A jesi li ti bar prošao kroz Smederevo dok je US Steel upravljao? Prašine i zagađenog vazduha je bilo i tada kao i pre i posle, samo niko nije smeo da protestvuje.

  11. Yesh, right. To su priče iz ruskog
    špijunskog centra. Ne da sam prolazio nego mi je stric tamo radio tako da vrlo dobro znam situaciju i tada i sada.

    U Srbiji je tad prštalo od protesta jer smo koliko toliko bili slobodno društvo a opet, samo smo se plašili US Steel-a. LoL 😂

  12. hsv.stoned

    Bagra su svi, s tim što samo je samo jedna strana imala ''potencijal'' da postane svetska sila, u paketu sa svojim kolonizatorskim saveznicima.
    Ovi koji veruju da bi RU i CH (u sličnoj ulozi) delile keš i blagostanje sirotinji su (blago rečeno) naivni, dok su ovi, koji po netu vlaže na zapadni imperijalizam.. bolje da ne pišem ništa, izučavaće se jednog dana na adekvatnim fakultetima.

    A naslovi vesti u poslednje vreme su baš a la mondo stajl.

  13. Yesh, right. To su priče iz ruskog
    špijunskog centra. Ne da sam prolazio nego mi je stric tamo radio tako da vrlo dobro znam situaciju i tada i sada.

    U Srbiji je tad prštalo od protesta jer smo koliko toliko bili slobodno društvo a opet, samo smo se plašili US Steel-a. LoL 😂

    Dobro je, bar nisi spomenuo i velike ekologe Rio Tinto koji je hteo da nam donese čiste metode vađenja litijuma koji postoje na demokratskom zapadu. :ROFLMAO:

  14. hsv.stoned

    Deluje da lik bukvalno i u flaši votke vidi RU špijunski centar, dok mu je USS bio čelični rajski vrt od eKoLoŠke iNveStiCiJe 🤡

  15. Dobro je, bar nisi spomenuo i velike ekologe Rio Tinto koji je hteo da nam donese čiste metode vađenja litijuma koji postoje na demokratskom zapadu. :ROFLMAO:

    Kina je sa 11% drugi najveći akcionar Rio Tinta.

    Samo bi ludak dozvolio Rio Tintu da kopa litijum u poljoprivrednom kraju. Isti onaj koji je doveo kineze u Smederevo i u Bor i napravio od Srbije koloniju.

  16. Nego ovo sa Huwei telefonima ima veze kako?
    Ovo mi liči da treba da kupujemo Yuga da bio bio bolji. Mi ga kupovali 20 godina i ništa. Valjda treba taj telefon prvo da bude bolji, pa onda da ga kupujemo. Ili barem jevtiniji.

  17. Pa nisu oni to rekli nama, nego kineskim potrošačima.

  18. illidan

    kada je bench postao kineski portal?

  19. Lanikor

    To je za domace Kineze, aktivni u skoro svakoj Huawei vesti i maltene nigde vise i uvek sve u superlativu, ima ih par iznad.

    U svakoj vesti resavamo svetske probleme tako sto kupimo po jedan Huawei telefon pa jedan Amer pusti suzu i zivot bude lepsi.

  20. kada je bench postao kineski portal?

    Pa piše lepo u vesti da je to poruka upućena kineskim potrošačima. Ako vam je mozak ispran zapadnjačkim glupostima, valjda ste i dalje pismeni.
    A druga je stvar što je to klasičan klikbejt naslov. U vesti nema ništa o nama.

  21. ironmanbg

    ali Morate….

    Moramo.

  22. illidan

    sto se mora nije tesko?

    Pa piše lepo u vesti da je to poruka upućena kineskim potrošačima. Ako vam je mozak ispran zapadnjačkim glupostima, valjda ste i dalje pismeni.
    A druga je stvar što je to klasičan klikbejt naslov. U vesti nema ništa o nama.

    pa jedino onda ovim jadnim radnicima sto grade po Srbiji, ne znam sto bi bench prenosio vest koja je za korisnike iz Kine?

  23. Ja sam Kinez. Šta vas briga. tekst je upućen meni i nije mi jasno zašto se uopšte mešate. Jesle li Kinezi? Niste? Onda sikter sa ove teme.. ;)

  24. sdnenad

    Takva su pravila igre. Ne vidim da Kina i Rusija rade drugačije po pitanju kolonijalizma i otimanja resursa ili želje za dominacijom, razlika je samo što njihovi autokratski režimi to rade samo radi sebe, svoje vlasti i šačice privilegovanih dok na zapadu većina stanovništva živi dobro.

    OK, možda ne pratiš nešto posebno geopolitičke teme, ali čak i ozbiljni zapadni mediji i analitičari pišu o tome kako Kina, pa i Rusija sasvim drugačiji odnos imaju ka "Globalnom Jugu", koji je Zapadu bio kolonijalni raj. Investiraju, bez političkog ucenjivanja i nametanja svojih pogleda na društvo i sistem, mnoge investicije su poklon, ogromne količine hrane i osnovnih potrepština šalju besplatno i bezuslovno, i to već decenijama. Itd itd... ovo nije forum za političke teme, ali prouči malo šta same afričke i latinoameričke zemlje kažu za Kinu i Rusiju.

  25. tozovac

    A naslovi vesti u poslednje vreme su baš a la mondo stajl.

    Видиш да на "нормалне" наслове нема ни 3 коментара, изгледа да мора овако 🙂

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi