Napravljeni prvi funkcionalni grafenski čipovi, potencijalno terahercne brzine

Tehnološki proboj, kada su u pitanju grafenski čipovi, mogao bi doneti značajno ubrzanje u domenu elektronike i računarstva, uz terahercne brzine.

Napravljeni prvi funkcionalni grafenski čipovi, potencijalno terahercne brzine

Istraživači sa Georgia Tech univerziteta u Atlanti objavili su da je razvijen prvi funkcionalni primerak poluprovodnika baziranog na grafenu. Ovaj proboj i grafenski čipovi obećavaju pravu revoluciju u domenu elektronike i znatno veće brzine pogotovo u domenu računara.

Kako prenosi Spectrum, istraživanje koje je vodio Valt de Her, profesor fizike na ovom univerzitetu, publikovano je 3. januara, a fokusira se na upotrebu epitaksijalnog grafena, kristalne strukture ugljenika vezane hemijskom vezom u silicijum karbid (SiC). Novi materijal, nazvan poluprovodni epitaksijalni grafen (semiconducting epitaxial graphene, SEC) ili kraće epigrafen karakteriše veća mobilnost elektrona u odnosu na tradicionalni silicijum, usled znatno manjeg otpora. Rezultat ovoga je da bi tranzistori bazirani na epigrafenu mogli raditi na brzinama u rangu teraherca, što je značajna razlika u odnosu na trenutno dostupne brzine u realnim proizvodima.

Grafenski čipovi postaju poluprovodnici zagrevanjem u vakuumu

De Her je objasnio da je tehnika dobijanja ovog materijala jednostavna i poznata već 50 godina, a svodi se na zagrevanje SiC na preko 1,000 °C, pri čemu silicijum isparava sa površine, a ugljenik formira grafen. Iako je još od 2008. godine poznato da je moguće naterati grafen da se ponaša kao poluprovodnik, zagrevanjem u vakumu sa SiC, metoda koju je razvio De Her je ključna za dobijanje konzistentnih rezultata i velike mobilnosti elektrona.

Poluprovodnici su esencijalna komponenta svih modernih elektronskih uređaja i istovremeno imaju karakteristike i provodnika i izolatora. Silicijum, na kome se i bazira većina aktuelnih tehnologija polako dostiže svoje limite u pogledu brzine, minijaturizacije i zagrevanja, pa je neophodna alternativa koja bi omogućila dalji razvoj u tempu na koji smo navikli.

Grafen deluje kao najbolji kandidat, ali istraživači ističu i njegov potencijal za kvantno računarstvo, usled činjenice da kada se ovaj materijal koristi na niskim temperaturama, njegovi elektroni pokazuju talasna kvantno-mehanička svojstva poput svetla. Ova svojstva, koja nisu dostupna u silicijumu, otvaraju mogućnosti za potpuno novi pristup u elektronici.

Georgia Tech istraživački tim doduše smatra da njihovo otkriće neće biti primenjeno u trenutnom obliku i nastavljaju sa eksperimentisanjem sa materijalima poput bor nitrida, kako bi se materijal zaštitio i povećala kompatibilnost sa konvencionalnim proizvodnim linijama za poluprovodnike. De Har navodi da će razvoj zahtevati vreme, a da je količina rada koji se u njega uloži ključna za brži implementaciju, očigledno aludirajući na podršku industrije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Terahercne brzine? Da, ako ceo "čip" bude veličine mnogo manje od 0.1mm...
    Da pojasnim: razdaljina koju elektromagnetni talas (pa i svetlost) u vakuumu pređe za vreme koliko traje period clock-a frekvencije 1THz je 0.3mm. Digitalna elektronska kola rade sinhronizovano sa clock-om koji do svih delova jedne kompleksne celine (ALU, cache, registri...) mora doći u isto vreme, što je nemoguće ako su udaljenosti veće od one koju signal može da pređe za vreme koliko traje period clock-a. U praksi je situacija mnoogo gora, jer navedene vrednosti važe u idealnoj situaciji (idealni provodnici, bez parazitnih kapacitivnosti / induktivnosti u kolu). Tako da... mogu jednog dana da naprave flip-flop koji će sam za sebe da radi na 1THz i da se piše o tome, ali te brzine su fizički neostvarive u kompleksnim sklopovima (CPU, GPU...).

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi