Nikon AI kamera pomaže seljacima da otkriju kada su krave spremne da se otele

Umesto čestog pregleda veterinara, nova Nikon AI kamera olakšavaće posao seljacima i farmerima jer može da ih upozori kada su krave spremne da se otele

Nikon AI kamera pomaže seljacima da otkriju kada su krave spremne da se otele

Japanski foto gigant Nikon je svoju stručnost u oblasti fotografije spojio sa veštačkom inteligencijom i usmerio ovaj dvojac u ne tako očekivanom pravcu – stočarstvu. Naime, nova Nikon AI kamera može da upozori seljake i farmere kada su njihove krave spremne da se otele i tako im olakša posao jer ne moraju konstantno da zovu veterinare u pomoć.

Sistem je osmišljen da bi smanjio potrebu za stalnim proverama velikog broja steonih krava tokom sezone oteljavanja, pomažući farmerima da unaprede efikasnost. Nikon AI kamera, odnosno ovaj sistem, u Japanu košta 900.000 jena godišnje za farmu sa oko 100 krava što je oko 5600 evra u konverziji valute. On se sastoji od kamere u stilu sigurnosne kamere koja je povezana sa sistemom veštačke inteligencije. Tehnologija koristi i posebnu aplikaciju za pametne telefone koja emituje upozorenje na telefon kada se trenutak oteljenja približi, omogućavajući stočarima da reaguju po potrebi, piše portal Kyodo News.

Nikon je počeo da radi na obuci AI sistema u jesen 2021. godine, a zatim je sproveo testove koncepta na četiri farme na jugozapadu Japana u februaru 2023. godine. Sistem prepoznaje znakove koji pokazuju steone krave oko pet sati pre oteljenja, kao što su povećana aktivnost i početak izbacivanja plodove vode.

Želimo da budemo u mogućnosti da otkrijemo i kada je krava pod temperaturom, ali i druge obrasce ponašanja“, kaže Kazuhiro Hirano iz kompanije Nikon.

Sistem dobro obavlja posao, prema rečima Keite Hugučija, vlasnika stoke koji je učestvovao u testovima prošle godine: „Imamo oko 60 teladi godišnje i morali smo da proveravamo majke svakih nekoliko sati od oko mesec dana pre termina za oteljenje. Ovaj sistem nam je zbog toga bio velika pomoć“.

Nikon je najpoznatiji po svojim potrošačkim fotoaparatima i kamerama, ali takođe proizvodi mikroskope, rendgenske sisteme, sisteme za poluprovodnike, robotsku vid, virtuelne produkcijske studije i još mnogo toga. Kompanija koristi i AI tehnologiju kako bi olakšala mikroskopska snimanja, ali se takođe nedavno borila protiv zloupotrebe lažnih AI slika putem nove tehnologije elektronskog vodenog žiga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Marti Misterija

    Bez kompasa...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi