Ništa od Snapdragon Satellite servisa, Qualcomm i Iridium prekinuli partnerstvo

Iako su kompanije Qualcomm i Iridium uspešno razvile Snapdragon Satellite tehnologiju, prekinule su partnerstvo jer je proizvođači nisu uvrstili u telefone

Ništa od Snapdragon Satellite servisa, Qualcomm i Iridium prekinuli partnerstvo

Satelitska komunikacija i povezivanje koje je trebalo da stigne na Android uređaje uvođenjem najavljenog Snapdragon Satellite servisa ipak neće biti ostvareno. Dve kompanije koje su radile na ovom projektu, Qualcomm i Iridium, objavile su da raskidaju ugovor koji je trebalo da obezbedi povezivanje telefona sa satelitom u cilju slanja poruka i to ne samo onih u hitnim slučajevima.

Razlog za prekid saradnje, međutim, nije u samoj tehnologiji. Ona je, kako tvrdi Iridium, uspešno razvijena i testirana, ali proizvođači pametnih telefona odlučili su da je ne uključe u svoj uređaje, što je dovelo do toga da Qualcomm raskine ugovor.

Pomenuti Snapdragon Satellite servis za sledeću generaciju premijum Android uređaja, Qualcomm je najavio na ovogodišnjem CES sajmu. Tada je kao jednu od glavnih karakteristika tehnologije u odnosu na Apple SOS satelitski sistem, kompanija istakla da će ona omogućiti razmenu poruka sa drugim ljudima, korišćenje drugih aplikacija za komunikaciju kao i za rekreaciju u ruralnim i udaljenim predelima.

Ipak, kako smo ranije pisali, od CES najave do sada Qualcomm nije najavio nikakva dodatna ažuriranja u ovom smislu, uprkos tome što je ona najavljivana čak i za Snapdragon 8 Gen 2 čipset. Sada je i zvanično da je plan kojim je Snapdragon Satellite trebalo da radi preko 66 satelita kompanije Iridium, pao u vodu.

Međutim, Qualcomm razdvajanje od kompanije Iridium, inače najvećeg Apple konkurenta u sistemu satelitske komunikacije, ne znači nužno da će satelitsko povezivanje potpuno nestati iz priče.

Izvršni direktor firme Iridium kaže da industrija ide napred sa implementacijom tehnologije u potrošačke uređaje, iako u saopštenju doslovno piše da Snapdragon Satellite proizvođači pametnih telefona nisu hteli da dodaju u svoje uređaje.

Naravno, pomenuta kompanija nije jedina koja se bavi satelitskim povezivanjem, a na tržištu su i firme kao što je SpaceX milijardera Ilona Maska, AT&T kao i T-Mobile koje rade na sličnim projektima. Na primer, T-Mobile korisnici mogu slati poruke sa jako udaljenih mesta putem Starlink satelita kompanije SpaceX.

Iako propada Snapdragon Satellite projekat, postoji prostor za nove

Qualcomm, sa druge strane, navodi za CNBC da će kompanije za pametne telefone nastaviti da koriste standardna rešenja. To znači da će telefoni nastaviti da se povezuju sa tornjem koji je povezan sa baznom stanicom, koja potom signal dobija sa satelita smeštenog daleko u orbiti.

Prošlogodišnji Snapdragon 8 Gen 2 čipset lansiran je sa mogućnošću povezivanja na satelita, pod uslovom da su proizvođači telefona dodali potreban hardver za antenu. Snapdragon Satellite tehnologija je potom trebalo da izađe sredinom ove godine, ali zbog prekida saradnja, to se očito neće dogoditi.

Ipak, američka kompanija iz San Dijega kaže da očekuje nastavak određene saradnje sa Iridium kompanijom u vezi sa aktuelnim rešenjima, a da ovo u stvari otvara novu mogućnost za satelitsku firmu da radi direktno sa proizvođačima telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    суза сузу стиже...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi