Nokia donosi 4G/LTE mrežu na Mesec za komunikaciju tokom Artemis misije

NASA je odabrala Nokia tehnologiju za komunikacioni sistem svemirskih odela u Artemis misiji, implementirajući 4G/LTE mrežu na Mesecu

Nokia donosi 4G/LTE mrežu na Mesec za komunikaciju tokom Artemis misije

Kako bi Artemis misija istraživanja Meseca bila jeftinija od Apolla, plan je da se koristi komercijalna tehnologija, ili makar nešto blisko tome. Zbog toga će NASA i Nokia da umreže astronaute koji se upućuju na Mesec.

Axiom, NASA-in ugovarač za svemirska odela, prošle nedelje je izjavio da će koristiti Nokia tehnologiju kao primarni komunikacioni sistem za AxEMU svemirska odela koja će astronauti nositi tokom Artemis III sletanja (pod pretpostavkom da se sve desi prema planu). Kako bi finansirala ovu komunikacionu nadogradnju, NASA je dodala 57,5 miliona dolara Axiomovom ugovoru za odela, čija vrednost sada iznosi 285,5 miliona dolara.

Thierry Klein, predsednik Nokia Bell Labs, izjavio je za Payload da će njihova mreža biti prva implementacija 4G/LTE tehnologije u svemiru.

NASA i Nokia – nova odela sa Wi-Fi komunikacijom

Kada je NASA započela rad na budućim svemirskim odelima za Mesec, plan je bio da se oslanja na radio i Wi-Fi za komunikacije. Međutim, kako je NASA prenela taj posao na privatne ugovarače, dodelila je istraživački ugovor Nokiji da istraži “3G PP” — standarde koji leže u osnovi mobilnih mreža na Zemlji — za Mesec. Njihov zadatak je da se bave isključivo površinskom komunikacijom; ugovarač za Human Landing System će obezbediti vezu nazad do Zemlje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dok radio ima ograničen protok podataka, a Wi-Fi ograničen domet, 4G/LTE mreža može isporučiti visoku propusnost do više uređaja. Nokia je dizajnirala “mrežu u kutiji” koju će testirati na sledećoj misiji bez posade Intuitive Machine-a na Mesec, koristeći tehnologiju za komunikaciju sa Lunar Outpost roverom i IM hopperom.

Ta demonstracija će uticati na konačni dizajn mreže koja će biti poslana u svemir tokom Artemis III misije, rekao je Klein. Trenutno, nema planova za dalja testiranja u svemiru, s obzirom na stroge rokove.

AxEMU odela će uključivati ugrađene mobilne uređaje koje će astronauti upravljati putem kontrolne kutije na prednjoj strani odela. Jedan izazov sa Axiom-a je da osiguraju da se glasovi — koji zvuče drugačije u presovanom okruženju odela — pravilno detektuju od strane mikrofona u kacigi, rekao je Russel Ralston, šef odeljenja za odela u Axiom-u.

Sa Nokijine strane, kompanija mora da ojača svoje komponente za poznate izazove zračenja i temperaturnih uslova u svemiru, ali i da osigura da upravljanje mrežom bude potpuno autonomno i samokonfigurišuće, piše payloadspace.

“Ovo vodi ka budućoj Artemis arhitekturi na površini gde bi se ova tehnologija mogla primeniti na mnoge objekte — rovere, pressurized rovere, odela, zemaljske stanice,” kaže Ralston. “Namera je da ovo postane temelj šire komunikacione mrežne arhitekture na površini Meseca.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi