Preko majmuna do novog moždanog interfejsa: Neucyber je kineski Neuralink

Kina je predstavila svoju verziju Neuralink projekta – Neucyber, moždani interfejs koji je razvila kompanija Xinzhida, a za sada je testiran na majmunu

Preko majmuna do novog moždanog interfejsa: Neucyber je kineski Neuralink

Kompanija iz Pekinga Xinzhida Nerotechnology je 25. aprila predstavila Neucyber, svoj moždano-računarski interfejs (Brain Computer Interface – BCI), koji je korišćen da majmunu omogući kontrolu nad robotskom rukom. S obzirom na prethodne izveštaje o manje invazivnom moždanom interfejsu od onog koji ima američka kompanija Neuralink, postoji verovatnoća da su kineski istraživači razvili sličan implantat za mozak.

Sledstveno tome, dolazimo do zaključka da će tržište moždanih interfejsa postati konkurentno, naročito kada kompanije kao što su Xinzhida i Neuralink budu u mogućnosti da ih bezbedno primenjuju kod ljudi. Za sada, Neucyber je testiran samo na majmunima, a nema informacija o planovima za testiranje na ljudima.

To je možda najbolja varijanta, s obzirom na ono što znamo o testiranjima Neuralink-a na majmunima i problemima koji su iz toga proizašli. Iako su dugoročne zdravstvene posledice testiranja kompanija Neuralink i Neucyber kod ljudi nepoznate, očigledno je da je čovek koji je pristao da Neuralink ugradi čip u njegov mozak dobro, kako se videlo u snimku koji je objavila kompanija.

Moždani interfejs kompanije Xinzhida predstavljen je na godišnjem Žongguančung forumu u Pekingu, koji je fokusiran na tehnologiju, piše Tom’s Hardware. BCI tehnologija je prošle godine klasifikovana kao „važna najsavremenija tehnologija u nastajanju”. Za sada nije poznato koliko će vremena biti potrebno da se interfejs testira na ljudima, imajući u vidu da ni Neuralink još uvek nije dovoljno „mejnstrim”.

Priča kao što je ova, verovatno neće biti ključni faktor u većim sukobima kao što je trka SAD i Kine za tehnološku dominaciju ili superiornost u kvantnom računarstvu. Ipak, postaje sasvim jasno da imamo konkurenciju na polju moždanog interfejsa, i da će kako vreme bude prolazilo, ta konkurencija postajati sve ozbiljnija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi