Mask ušao u mozak prvog pacijenta i omogućio mu da igra šah mislima

Ilon Mask je preko svoje kompanije Neuralink omogućio svom prvom pacijentu da na računaru igra šah mislima, tako što mu je ugrađujući čip, doslovno ušao u mozak

Mask ušao u mozak prvog pacijenta i omogućio mu da igra šah mislima

Skoro tri meseca nakon što je kompanija Neuralink, koju poseduje američki milijarder Ilon Mask, uspešno ugradila čip u mozak prvog ljudskog pacijenta, ovaj eksperiment polako ide ka svom cilju. Naime, dvadesetdevetogodišnji pacijent po imenu Nolan Arbo uspeo je da na računaru igra šah mislima, kontrolišući kursor računara jednostavno tako što je zamišljao da ga pomera, vidi se u kratko video snimku objavljenom na društvenoj mreži Twitter (X).

Sam Arbo je rekao da je postao paralizovan od vrata nadole nakon nesreće koju je doživeo prilikom ronjenja pre osam godina, a u snimku je objasnio da je operacija bila „super jednostavna“. On još ističe da je morao da nauči kako da razlikuje imaginarno kretanje od pokušaja kretanja, kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu.

Veći deo onoga sa čim smo počeli bili su pokušaji kretanja. Pokušavao sam da pomeramo, recimo, desnu ruku levo, desno, napred i nazad. I odatle, mislim da je postalo intuitivno da počnem da zamišljam kako se kursor kreće“, priča o svom apsolutno nesvakidašnjem iskustvu Arbo.

U video snimku na kome se uz pacijenta nalazi i jedan od Neuralink inženjera, sam Arbo demonstrira BCI sistem odnosno „moždano-kompjuterski interfejs“ koji razvija Maskova kompanija.  Pacijent još ističe da mu je moždani impantat omogućio i da osim šaha igra i Civilization VI.

On je ranije koristio druge pomoćne uređaje kako bi imao neki vid kretanja, kao što su štapovi za usta, ali kaže da je Neuralink čip omogućio duže sesije igranja, kao i onlajn igre.

Stvar koja zvuči potpuno futuristički, ili kao iz scenarija za film, ali nije film već je postala stvarnost, je to što Arbo praktično mora da ide na punjenje. Tačnije, on može da koristi čip u svom mozgu oko osam sati, pre nego što mu bude potrebno novo punjenje. Trenutno i dalje nije jasno kako punjenje čoveka, odnosno čipa u ljudskom mozgu u ovom slučaju funkcioniše.

Neuralink je inače, prethodno testirala svoj BCI sistem na životinjama, uključujući i šimpanze, a neke od ovih praksi su bile predmet američkih federalnih istražnih organa. Uprkos tome, Ilon Mask i njegova kompanija dobili su zeleno svetlo od nadležnih institucija za klinička ispitivanja na ljudima.

U videu, Nolan Arbo je istakao da je njegovo iskustvo sa moždanim čipom do sada uglavnom bilo pozitivno, uprkos nekim početnim problemima.

Nije savršeno, rekao bih da smo naišli na neke probleme… Ne želim da ljudi misle da je ovo kraj puta. Ima još puno posla, ali mi je već promenilo život“, naglasio je Arbo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Sass Drake

    Je l' sad Musk igra šah dok ovaj pomjera figure ili ovaj sa čipom stalno razmišlja o Musku? 🤔

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi