Programeri, treba da se zabrinete: Microsoft Copilot X može sam da kodira i debaguje na osnovu zadatog zadatka

Microsoft je predstavio Copilot X, Chat bot koji je implementiran u Office programe, i u GitHub gde može da kodira na osnovu tekstualnog ili usmenog upita

Programeri, treba da se zabrinete: Microsoft Copilot X može sam da kodira i debaguje na osnovu zadatog zadatka

GitHub jedinica kompanije Microsoft je nedavno kreirala aplikaciju nazvanu Copilot, koja koristi ChatGPT i koja pomaže programerima da pišu kod i rešavaju probleme u njemu. Nova verzija, nazvana Copilot X dodaje razgovor i glasovne funkcije koje omogućavaju programerima da pitaju kako da reše neke zadatke koje zahtevaju kodiranje.

Nova verzija koja je objavljena u sredu zove se Copilot X. Glavni izvršni direktor GitHub-a Tomas Domke kaže da ga je pokazao jednom od svoje dece, koja su ga pitala kako da isprogramira igru “zmijice” u Python programskom jeziku. Prozor za ćaskanje može da pruži objašnjenja o tome šta segmenti koda treba da urade, da kreira načine za testiranje koda i predloži kako da se isprave greške. Programeri takođe mogu da daju uputstva ili postavljaju pitanja pričajući sa njim, piše Bloomberg.

GitHub je prvu Copilot verziju predstavio 2021. godine, a prošle godine je ova aplikacija postala javno dostupna. Inicijalni proizvod je sadržao „alat za dovršavanje“ koja je predlagala isečke programskog koda kako je programer kucao. Do novembra ova aplikacija privukla stotine hiljada programera, a naziv njegovog proizvoda postao je skraćenica za Microsoft strategiju da primeni ove vrste tehnologija na široku lepezu svojih proizvoda: od Office softvera do bezbednosnih programa.

Sada kada je OpenAI ChatGPT chat bot napravio prodor i postao javno dostupan, kompanije pokušavaju da prate Microsoft u ugrađivanju alata u svoje proizvode i poslovne strategije. U isto vreme, rivali kao što je Google predstavljaju svoje, ruku na srce, ne toliko dobre, chat bot konkurente.

GitHub će takođe početi da koristi GPT 4, najnoviji jezički model kompanije OpenAI za Copliot X. Kompanija planira da koristi različite AI modele za različite zadatke. Funkcije dovršavanja koda, koje zahtevaju brzu veštačku inteligenciju kako ne bi prekinule tok programiranja programera, nastaviće da koriste stariju tehnologiju koja je optimizovana za brzinu, a ne savršenu tačnost. Funkcije ćaskanja će koristiti noviji GPT-4, za koji OpenAI kaže da ima veće stope tačnosti.

Programeri se mogu prijaviti na listu čekanja da isprobaju novu uslugu, a Domke je rekao da se nada da se softver može koristiti za obrazovanje. „Implementacija ovog rešenja bi otklonila frustraciju u toku učenja, jer je za studente najfrustrirajući deo početak semestra, kada svi moraju da imaju isti nivo znanja, ali nemaju“, rekao je on. „Sa Copilot, možete ih zaista brzo povećati njihovo znanje i revolucionirati način na koji učimo.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)

  1. View image at the forums

    Programeri, treba da se zabrinete: Microsoft Copilot X sam kodira i debaguje na osnovu zadatog zadatka​
    Microsoft je predstavio Copilot X, Chat bot koji je implementiran u Office programe, i u GitHub gde može da kodira na osnovu tekstualnog ili usmenog upita.

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...-kodira-i-debaguje-na-osnovu-zadatog-zadatka/

    Eto zamene sa skript kidije :P

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi