Šta dobijete kad pustite GPT-4 da igra Minecraft?

Voyager, bot koji koristi GPT-4 da igra Minecraft je pokazao ogroman potencijal velikih jezičkih modela za izvršavanje korisnih radnji na računarima

Šta dobijete kad pustite GPT-4 da igra Minecraft?

Linksi “Džim” Fan, stručnjak za veštačku inteligenciju u kompaniji Nvidia, je sarađivao sa kolegama kako bi osmislio način da veliki jezički model GPT-4 (mozak iza ChatGPT-a) praktično igra popularnu video igru Minecraft.

Tim, u kojem je između ostalih bila i Anima Anandkumar, profesorka na univerzitetu Caltech i direktorka mašinskog učenja u kompaniji Nvidia, kreirao je bota za Minecraft pod nazivom Voyager. Ovaj bot je koristio GPT-4 jezički model za rešavanje problema unutar igre, istovremeno unapređujući svoje veštine, prenosi Ars Technica.

GPT-4 najbolji u rešavanju problema

Voyager ne igra Minecraft kao prava osoba, ali može da čita stanje u igri direktno, putem API-ja. Može, na primer, da vidi štap za pecanje u svom inventaru i reku u blizini, i da koristi GPT-4 da liku u igri predloži pecanje. GPT-4 bi zatim generisao kod koji bi botu omogućio da zapravo ode na pecanje.

Zapravo, najinovativniji deo projekta je upravo kod koji GPT-4 generiše kako bi Voyageru dao nove ciljeve. Ako predloženi kod ne funkcioniše kako treba, Voyager je pokušavao da ga poboljša povratnim informacijama iz igre i porukama o greškama.

Voyager je vremenom uspeo da izgradi biblioteku koda kako bi naučio da pravi sve složenije stvari i istražuje svet u igri. U poređenju sa drugim Minecraft botovima, Voyager je bio znatno efikasniji, a Fan kaže da bi mogao da bude još bolji kada budu pronašli način da implementiraju vizuelne povratne informacije direktno iz igre.

Ogroman potencijal velikih jezičkih modela

Voyager je pokazuje ogroman potencijal velikih jezičkih modela za izvršavanje korisnih radnji na računarima. Korišćenje jezičkih modela na ovaj način bi moglo da automatizuje mnoge rutinske zadatke, što bi mogao da bude jedan od najvećih ekonomskih uticaja ove tehnologije.

Način na koji Voyager koristi GPT-4 kako bi naučio šta i kako da radi u igri Minecraft bi mogao da bude prilagođen za softverskog asistenta koji će slično tako učiti kako da automatizuje razne zadatke. Zapravo, čini nam se da upravo to Microsoft pokušava da uradi sa svojim Copilot projektom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi