Vertikalni mikro LED je rešenje za VR ekrane i naočare

Stručnjaci Tehnološkog instituta iz Masačusetsa napravili su mikro LED pločice koje otvaraju put novoj generaciju ekrana za prikazivanje virtuelne stvarnosti.

Savremeni VR ekrani se mogu praviti zahvaljujući naslaganim mikro LED lampicama, koje omogućavaju veću gustinu piksela. Njihova proizvodnja je jeftinija i lakša od današnjih standarda u izradi LED ekrana, što ih čini pogodnim za uređaje virtuelne realnosti. Korisnici VR uređaja su se godinama žalili na gustinu piksela. Problematičan je bio i efekat „vrata ekrana“ koji podrazumeva tanke tamne linije ili mrežaste strukture nastale zbog praznina između piksela.

Kod tradicionalnih displeja diode koje emituju svetlost raspoređene su jedna pored druge, sa gusto pozicioniranim crvenim, plavim i zelenim podpikselima. Kao kod tranzistora u procesoru, paralelni raspored brzo dostiže teorijsku granicu gustine, pa su naučnici bili prinuđeni da traže nova rešenja, kako bi povećali broj piksela na ograničenom prostoru. Ova tehnologija mogla bi doneti revolucionarne promene u proizvodnji VR uređaja.

Mikro LED prednosti

Mikro LED predstavlja jedno od potencijalnih rešenja. U pitanju su LED-ovi koji su napravljeni od neorganskog, poluprovodničkog materijala i stotinu puta manje od konvencionalnih dioda. Oni zahtevaju manju količinu energije, imaju duži vek trajanja i nude bolje performanse. Nasuprot prednostima, njihova izrada zahteva mnogo precizniji proces, kako bi se pikseli savršeno poravnali u tradicionalnoj RGB konfiguraciji.

Istraživači MIT-a Dživan Kim i Džiho Šin vodili su čitav projekat. Uspeli su da naprave mikro LED-ove čija postavka ne zahteva ekstremnu preciznost. Potom su složili tanke membrane crvenih, zelenih i plavih LED dioda u vertikalnoj konfiguraciji, pri čemu je svaki piksel bio širok samo četiri mikrona, prenosi Tech spot.

Kako vertikalna konfiguracija stvara efekat virtuelne realnosti?

Vertikalnom konfiguracijom slaganja dioda ukupna površina na kojoj se nalaze pikseli se teoretski smanjuje za jednu trećinu. Vertikalne diode mogu postići gustinu od 5.000 piksela po inču, što je za sada rekord.

„Vertikalno postavljanje dioda je način da se stvore ekrani veće rezolucije na manjoj površini“, navode istraživači koji su uspeli da generišu diode stimulisanjem rasta i uklanjanja materijala dobijenog od silikona.

Naučnici su prikazali i proces stimulisanja individualne vertikalne strukture u stvaranju punog spektra boja. Sada je neophodno razviti sistem aktivne matrice sposoban da kontroliše 25 miliona LED dioda. Stručnjaci veruju da bi uređaji zasnovani na virtuelnoj realnosti u narednoj dekadi mogli da zamene prestižne svetske brendove, a ne isključuje se njihova primena u medicini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi