Pojavile se detaljne informacije o Apple Reality Pro VR sistemu

Najavljeni Apple Reality Pro će biti sposoban za praćenje lica i očiju, kombinovaće VR i AR i moći će da se koristi kao eksterni monitor za Mac računare.

Apple Reality Pro naočare za mešovitu realnost su nešto o čemu se priča godinama unazad. Govorilo se da ćemo ih videti prošlog proleća, da bi sve to bilo odloženo za početak ove godine. Nove informacije donosi nam najčuveniji Apple insajder Mark Gurman.

Apple zaposleni kažu da je plan da se Apple Reality Pro sistem predstavi na WWDC događaju, kako bi bio zvanično biti lansiran kasnije ove godine sa cenom od 3.000 USD u SAD, prenosi GSMArena.

Apple Reality Pro će biti rezultat sedmogodišnjeg projekta i rada preko 1.000 ljudi u Apple grupi za razvoj tehnologije. Rečeno je da je napravljen od aluminijuma, stakla i mekanog tekstila za jastučiće i da će imati zakrivljen ekran na prednjoj strani kroz koji će moći da se vide oči korisnika.

Uređaj će takođe imati zvučnike sa strane i traku koja će omogućavati da lepo stoji na glavi. Očekuje se da će koristiti modifikovanu verziju M2 procesora, koji koriste neki od Apple proizvoda, sa baterijom koju nosite u džepu i koja je preko kabla povezana sa naočarima. Baterija bi trebalo da bude veličine dva iPhone 14 Pro Max uređaja i da obezbeđuje do 2 sata autonomije.

Apple Reality Pro konkurencija?

Reality Pro će se razlikovati od rivalskih proizvoda, kao što je Meta Quest Pro, na nekoliko ključnih načina: praćenje lica i očiju, kombinacija virtuelne i proširene realnosti (VR i AR), sopstveni interfejs i korišćenje za konzumiranje video zapisa. Naočare će imati i nekoliko spoljnih kamera za praćenje ruku korisnika, pored unutrašnjih senzora koji će pratiti oči. To znači da će uređaj znati gde korisnik gleda i omogućiti interakciju sa 3D interfejsom koristeći pokrete rukama.

VR i AR u jednom uređaju

Headset će takođe imati digitalnu krunicu (točkić), nalik onoj koju ima Apple Watch, koja će prebacivati interfejs između VR i AR položaja. Prilikom prelaska iz VR na AR, virtuelno okruženje će polako izbledeti i korisnik će opet moći da vidi svoje okruženje iz stvarnog sveta. Gurman kaže da Apple očekuje da će baš ovaj prelaz istaći Reality Pro u odnosu na druge proizvode.

Tokom Face Time poziva, Reality Pro će imati mogućnost da realno prikaže lice i celo telo osobe u virtuelnom okruženju, ako su samo dve osobe u pozivu. Ako ih ima više, korisnici će biti prikazani kao emodži karakteri, kako se ne bi trošilo previše resursa i procesorske snage.

Apple Reality Pro kao eksterni monitor

Reality Pro će omogućiti korisnicima da ga koriste kao eksterni monitor za svoj Mac računar, kao i miša i fizičku tastaturu. Pored toga, uređaj će imati mogućnost da simulira gledanje filma na ekranu bioskopskih dimenzija u potpuno simuliranom okruženju, sa dodatkom mogućnosti da koriste Apple AirPods slušalice za funkciju prostornog zvuka, pa čak i da će da zamene iPhone.

Rečeno je da Apple priprema poseban prostor u svojim prodavnicama kako bi korisnici mogli da isprobaju Reality Pro pre nego što ga kupe. Po informacijama do kojih je došao Gurman, uprkos visokoj ceni, Apple zbog velikih troškova najverovatnije neće imati profita od prve generacije ovih uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi