Whey protein za mišićnu masu sada favorit i u zlatnoj groznici preko matičnih ploča

Naučnici su počeli da koriste sunđere od proteina surutke, poznatijeg kao Whey protein, ali ne u teretani, već za izdvajanje zlata iz računarskih komponenti

Whey protein za mišićnu masu sada favorit i u zlatnoj groznici preko matičnih ploča

Nusproizvod mlečnih proizvoda je surutka, a Whey protein koji se izdvaja iz njih, pokazao se kao izuzetno dobar u ekstrakciji plemenitih metala iz elektronskih ploča i to ponajviše zlata. Do sada se postupak izvlačenja zlata iz elektronskog otpada temeljio na principu obične reciklaže koja zahteva velike količine uložene energije i skupe mašine. U međuvremenu, Rafael Mezenga, naučnik sa švajcarskog instituta za tehnologiju u Cirihu, razvio je metod izdvajanja zlata novom metodom koja je i do 50 puta jeftinija i više ekološki prihvatljiva.

Tim okupljen oko Mezenge, uspeo je da stvori organski sunđer napravljen od Whey proteina, prethodno tretiran kiselim rastvorom i visokom  temparaturom tako da se dobijena supstanca pretvara u neku vrstu gela. Gel se potom suši i dobija se sunđer od vlakana proteina iz surutke.

U kadu u koju se potapaju elektronski delovi računara, prethodno jonizovani atomi metala lepe se na „sunđer”. Najviše se lepi zlato i to zahvaljujući svojoj atomskoj težini koja je velika. Tim je otkrio da mogu da izvuku oko 450 miligrama zlata iz 20 matičnih ploča, piše dalje o ovoj interesantnoj temi Tom’s Hardware.

Da bi se izdvojili plemeniti metali, pre svega zlato, iz proteinskog sunđera, potrebno je da se on zagreva do temperature na kojoj se zlatni joni pretvaraju u ljuspice koje se potom lako skidaju. Sav dobijeni metal naučnici su potom pretopili u grumen koji se sastojao od 91 posto zlata i devet posto bakra, što odgovara čistoći zlata od 22 karata.

Mezenga navodno želi da razvije pomenutu tehnologiju kako bi je prodao kupcima na tržištu elektronskog otpada, a za sada nema tačnog datuma kada će se to dogoditi. E-otpad brzo postaje jedna od najvećih neiskorišćenih industrija za zaradu novca na svetu. Trenutno, postoje razni startap programi za e-otpad koji zarađuju i do 85 hiljada dolara dnevno od recikliranja zlata i bakra iz elektronskog otpada, a Mezengin metod bi to mogao radikalno da promeni na bolje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Recoba20

    Afinitetna hromatografija. Ništa revolucionarno. Zanimljivo što je optimizovano za izolovanje zlata iz rastvora.

  2. okmijun

    Masa je mama!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi