Apple zaradio preko 40 miliona dolara od zlata, srebra i bakra reciklažom starih uređaja

Apple-ov godišnji ekološki izveštaj se pojavio na internetu, te se može videti na koje sve načine kompanija iz Kupertina zarađuje novac

Apple-ov godišnji ekološki izveštaj se pojavio na internetu, te se može videti na koje sve načine kompanija iz Kupertina zarađuje novac. Pored 61 milion funti čelika, aluminijuma, stakla i drugih industrijskih materijala dobijenih od starih gedžeta, Apple je „povukao“ i 2204 funti zlata. To čini ukupno 1102 tone plemenitog metala, a sa trenutnom cenom zlata od 1230 dolara po unci, to čini čak 40 miliona dolara bogatstva koje se dobije izvučeno iz matičnih ploča i drugih komponenti odbačene elektronike.
Kako navodi The Refining Company, čak devet dolara plemenitog metala nalazi se u svakom desktop računaru, a Trevor Kil procenjuje da se u iPhone telefonu nalazi 25 do 30 mg zlata (vrednosti oko jedan dolar). Zlato se najčešće koristi u konektorima i ponekad u pinovima komponenti. Imajući vidu da Apple prodaje milione Mac, iPhone i iPad uređaja, nije ni čudo da je veliki broj odbačenih proizvoda koji ulaze u program reciklaže pravi rudnik zlata. Pored toga, Apple je zaradio i veliku svotu novca od srebra i bakra na isti način.
Apple navodno od Samsunga naručio 100 miliona AMOLED displeja
Izvor: phonearena
Sve informacije vezane za Apple, možete pogledati na Apple hub-u, na Benchmark sajtu
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi