Huawei smanjuje ponudu svih Kirin 9000 varijanti jer preusmerava fokus na novi 5 nm SoC i PC procesor

Huawei ne namerava da se zaustavi na uspehu Kirin 9000 generacije, već sve resurse preusmerava na novu generaciju Kirin 5 nm procesora i specijalne verzije koja će pokretati PC laptop računare

Huawei smanjuje ponudu svih Kirin 9000 varijanti jer preusmerava fokus na novi 5 nm SoC i PC procesor

Kirin 9000S je omogućio kompaniji Huawei da se vrati u velikom stilu i povrati izgubljeno tržište u Kini. Povratak na način kako to čine veliki rivali na polju tehnologije, poput kompanije Apple, čini nervoznom i verovatno frustrira Bajdenovu administraciju jer su njihovi kontinuirani napori da uguše konkurenciju u inostranstvu očigledno neuspešni u slučaju kineskog elektronskog giganta.

Međutim, kako Huawei sve više napreduje ka osvajanju masovne proizvodnje čipsetova naprednih karakteristika namenjenih telefonima i računarima sledeće generacije, moraće da pregrupiše proizvodne resurse i ukine proizvodnju svih postojećih Kirin 9000 varijanti i prebaci se na novu tehnologiju.

Huawei ne napreduje samo na polju hardvera, već pametno razmišlja i fokusira se na svoju internu HarmonyOS Next platformu operativnog sistema, koja bi trebalo da bude optimizovana za rad na Kirin procesorima sledeće generacije.

Huawei ujedno preduzima akcije i širi svoj portfolio proizvoda pa više nije fokusiran samo na pametne telefone i tablet računare, jer ranije glasine tvrde da kineski gigant pokušava da uđe i preuzme deo  Apple tržišta u ARM PC kategoriji, čime ujedno preti i Qualcomm Snapdragon X Elite planovima.

Huawei grabi velikim koracima na polju hardvera i softvera

Uz pomoć́ svog strateškog partnera u proizvodnji silicijuma i čipova, kompanije SMIC, ima u planu da lansira novu generaciju čipsetova, koji će možda u prvom trenutku biti tehnološki inferiorniji u poređenju sa onim što TSMC i Samsung proizvode, ali definitivno bolji od prethodnih verzija sopstvenih čipsetova.

Prema rečima Digital Chat Station tipstera, potezom u pravcu smanjenja dostupnosti svih Kirin 9000 verzija su takođe smanjene cene proizvoda baziranih na ovoj generaciji procesora. Pod pretpostavkom da Huawei cilja na jeftiniji ili srednji segment tržišta u Kini, može ponovo u nekom trenutku uvesti Kirin 9000S ili Kirin 9000V u cenovno povoljnije verzije mobilnih uređaja. Sa varijantama Kirin 9000 koje polako izlaze iz proizvodnje, Huawei otvara manevarski prostor i preusmerava glavninu resursa na dve važne oblasti: svoj prvi 5 nm čipset za mobilne uređaje i predstojeći „Kirin PC čip“.

Raniji izveštaj govori u prilog činjenici da je SMIC uspešno razvio 5nm proces na starijoj DUV litografiji, sa masovnom proizvodnjom silicijumskih diskova koja bi mogla da započne kasnije ove godine. Priča se da će Huawei svoj prvi 5nm čipset nazvati Kirin 9100, a očekuje se da će u oktobru pokrenuti kampanju sa izlaskom Mate 70 serije telefona.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pored toga, „Kirin PC Chip“ bi mogao da bude najavljen već krajem maja ili juna, a njegove višejezgarne performanse, bi mogle da se izjednače sa onim koje isporučuju Apple M2 i M3 verzije procesora. Dok su razvoj čipova i hardvera dva osnovna aspekta trenutnih Huawei aspiracija, softver je drugo, ništa manje bitno polje razvoja.

Nova generacija Kirin procesora napada Apple i Qualcomm

Kompanija namerava da u potpunosti prekine svoju zavisnost od Google Android operativnog sistema uvođenjem HarmonyOS Next, nove softverske platforme koja je proizvod internog razvoja i za koju se kaže da će raditi na porodici Mate 70 telefona i budućim računarima.

Da bi postigao ovaj cilj, SMIC će morati da oslobodi resurse i smanji proizvodnju postojeće Kirin 9000 serije. Međutim, niko ne može da ospori uticaj koji je Kirin 9000 čipset napravio u ovom delu industrije  i time verovatno zauzeo trajno mesto u istoriji poluprovodnika, prenosi wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi