Novi Huawei Kirin čipsetovi navodno u pripremi

Buduće pametne telefone mogli bi da pokreću novi Huawei Kirin čipsetovi, jer ih kompanija izgleda vraća u promet i prevazilazi SAD sankcije uz SMIC fabriku

Novi Huawei Kirin čipsetovi navodno u pripremi

Izgleda da su novi Huawei Kirin čipsetovi zaista u pripremi, jer internetom već kruže informacije o konfiguracijama koje će oni verovatno imati. Naime, to znači da je kineski gigant izgleda odlučio da vrati ovu liniju čipova i uprkos tome što ne može da ih proizvodi u TSMC fabrici zbog američkih sankcija, pa će umesto nje koristiti domaći SMIC.

Predstojeći Huawei Kirin čipsetovi navodno imaju opcije za više konfiguracija, a one koje su izašle na društvenim mrežama X i Weibo jednostavno možda ukazuju na dva tipa čipova.

Nalog na X mreži @Tech_Reve podelio je dve strukture budućih čipova. Prva od njih ukazuje na čip sa dva Cortex-X3 glavna CPU jezgra, kao i dodatna dva Cortex-A715 i četiri Cortex-A510 jezgra. Ovu varijantu trebalo bi da podrži Arm Immortalis-G715 MC16 GPU.

Druga varijanta, koja je izašla i na Weibo mreži, podrazumeva konfiguraciju sa dva glavna Cortex-X1 CPU jezgra sa tri dodatna Cortex-A78 i tri Cortex-A510 jezgra. Ova varijanta navodno uključuje Arm Mali G710 MC10/16 GPU.

https://twitter.com/Tech_Reve/status/1695761352860840201

Kako prenosi PhoneArena, postoje glasine koje ukazuju da će Huawei Kirin čipsetovi doći kao tri nova modela odnosno: Kirin 720, Kirin 830 i Kirin 9100. Prva dva bi navodno trebalo da budu objavljena već krajem ove godine, dok bi treći mogao da izađe početkom sledeće, a ujedno i da pokreće vodeći telefon P70 serije telefona.

U ovom poduhvatu kineska kompanija će se osloniti na takođe kinesku, SMIC fabriku, a pri proizvodnji novih čipova koristiće 7 nm proizvodni proces.

Ukoliko ove informacije zaista budu tačne, to znači da je Huawei ipak uspeo da prevaziđe sankcije zapada koje predvodi SAD. Ova firma je pre sankcija koje joj zabranjuju korišćenje poluprovodnika i opreme za njihovu proizvodnju iz inostranstva bila drugi najveći kupac tajvanske TSMC fabrike.

TSMC je sa druge strane, najbolji proizvođač čipova na celom svetu, ali s obzirom na to da koristi američku opremu za proizvodnju, kineskoj kompaniji su od 2020. njena vrata zatvorena. To je usporilo napredak kompanije i ona je iste godine objavila i svoj poslednji veliki čip Kirin serije, koji je korišćen u njenim vodećim telefonima iz Mate 40 i P50 serija telefona.

To je bio Kirin 9000, a glasine ukazuju da bismo uskoro mogli da vidimo njegove naslednike. Osim ovoga, treba napomenuti i da je Huawei nedavno sertifikovao pet novih 5G telefona, što znači da definitivno planira povratak na velika vrata i uprkos tome što ima zabranu uvoza Qualcomm 5G čipova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Čak i ovaj prvi biće bolji od budućeg Exynosa u S24. Pre samo godinu dana SMIC je bio na 24nm, eto njih za par godina na samo korak iza TSMC-a.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi