Wi-Fi slavi 25 godina: Kako je nastala tehnologija koja je promenila svet

Obeležavamo 25. godišnjicu Wi-Fi-ja pričom o njegovom nastanku, razvoju i uticaju na savremeni svet

Wi-Fi slavi 25 godina: Kako je nastala tehnologija koja je promenila svet

Vrlo je verovatno da ovaj tekst čitate putem Wi-Fi-ja. Danas se obeležava 25. godišnjica ove transformativne tehnologije — jubilej koji nas podseća koliko je Wi-Fi postao integralni deo naših svakodnevnih života. Za generaciju Z, ideja sveta bez Wi-Fi-ja je gotovo nezamisliva, a čak se i milenijalci teško sećaju vremena kada je žičana veza bila neophodna za pristup internetu. Danas je Wi-Fi najpopularniji način pristupa internetu na svetu. To je standardni element računara, telefona, televizora, pametnih satova i bezbroj drugih uređaja, a njegov domet nastavlja da raste.

Ipak, za razliku od drugih revolucionarnih tehnologija sa dobro dokumentovanim poreklom, početci Wi-Fi-ja su obavijeni mitovima i dezinformacijama. Ako pretražite internet ili pitate ChatGPT o pronalazačima Wi-Fi-ja, verovatno ćete pročitati o timu australijskih naučnika iz CSIRO. Ali, iako mnogi mogu tvrditi da su doprineli originalnom Wi-Fi standardu, taj tim nije na listi.

Zvanično lansiranje Wi-Fi-ja dogodilo se 15. septembra 1999. godine, kada se koalicija elektronske industrije obavezala da obezbedi da bežična povezanost besprekorno funkcioniše na uređajima različitih proizvođača. Naziv „Wi-Fi“ je možda na početku delovao neobično, ali je svakako bio tržišno prihvatljiviji od „IEEE 802.11b“, tehničkog standarda na kojem se tehnologija zasniva.

Iako je primamljivo misliti da je Wi-Fi nastao iz trenutka inspiracije jednog genija, istina je mnogo zanimljivija. Zamislite Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) — najveću svetsku tehničku profesionalnu organizaciju, sa više od 325.000 članova — kako započinje višegodišnji politički i tehnički proces razvoja standarda za bežične mreže. Vik Hejs, često nazivan „ocem Wi-Fi-ja“, vodio je međunarodni komitet koji je uključivao stotine inženjera iz više od 100 konkurentskih kompanija. Rezultirajući standard zahtevao je skoro deceniju rada mnogih ljudi.

Međutim, sam IEEE standard nije bio dovoljan za stvaranje Wi-Fi-ja. Samo pridržavanje standarda nije garantovalo da će uređaji savršeno komunicirati — često nisu. Tu je na scenu stupila grupa koja je predstavljala šest kompanija, kasnije nazvana Wi-Fi Alijansa. Njihova misija: da garantuju da se bežični uređaji mogu pouzdano povezati i da će ta kompatibilnost opstati kako se tehnologija bude razvijala. Ovi pioniri su promovisali svoju viziju na slabo posećenom događaju za medije na dan lansiranja Wi-Fi-ja.

Priča ide još dublje, sa putem do originalnog standarda koji je napravio neočekivane stanice u Holivudu, na Havajima i u Holandiji. Tokom Drugog svetskog rata, glumica Hedi Lamar i kompozitor Džordž Antajl bili su pioniri u razvoju radija sa proširenim spektrom, koji je kasnije postao ključni stub Wi-Fi-ja. Godine 1971, profesor Norm Abramson je predvodio ALOHAnet, bežičnu mrežu koja je povezivala Havajska ostrva. Kasnije je vešt holandski tim iz kompanije National Cash Register integrisao ove tehnologije i zalagao se da IEEE uspostavi standard za bežične mreže.

Ko je izmislio Wi-Fi?

Odgovor nije jedan pojedinac već duga lista saradnika, uključujući mnoge nepoznate heroje.

Neverovatan uspeh Wi-Fi-ja kao globalnog standarda duguje se kontinuiranoj inovaciji. Tokom proteklih 25 godina, nove tehnologije su nadograđivane na originalni Wi-Fi standard, uvek održavajući kompatibilnost unazad. Zato vaš moderni laptop i dalje može da se poveže sa ruterom starim decenijama. IEEE je izdao više od 30 amandmana na specifikacije, a Wi-Fi Alijansa — sada sa više od 900 kompanija članica — osigurala je ne samo interoperabilnost već je i predvodila globalne inicijative za održavanje besprekorne povezanosti kroz generacije Wi-Fi-ja. Ova poboljšanja, često maskirana u nizu akronima, poboljšala su performanse Wi-Fi-ja više od 4.000 puta od njegovog nastanka.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Šta je sa australijskim timom iz CSIRO? Predvođen Džonom O’Salivenom, istraživao je bežične mreže 1990-ih, ali nije učestvovao u stvaranju IEEE standarda. CSIRO je postao poznat po pravnoj bici započetoj 2005. godine, osvojivši više od 400 miliona dolara u isplatama od proizvođača Wi-Fi opreme za patent vezan za specifičnu tehnologiju sa akronimom OFDM. Međutim, OFDM nije bio uključen u Wi-Fi do njegove druge verzije 2003. godine — što znači da CSIRO tim nije imao udela u originalnom izdanju iz 1999. godine.

Galaktička prilika Wi-Fi-ja

Na nedavnoj proslavi srebrne godišnjice Wi-Fi Alijanse, originalni pronalazači, trenutni implementatori i vizionari delili su priče koje ističu transformativni uticaj Wi-Fi-ja na gotovo svaki aspekt modernog života. Neka iznenađenja? Nevidljivi talasi Wi-Fi-ja sada mogu detektovati prisustvo ljudi u prostoriji, a planovi su u toku za Wi-Fi pristupne tačke na Mesecu. Wi-Fi je hvaljen ne samo kao globalno blago, već i kao galaktička prilika.

Razmišljajući o putu Wi-Fi-ja, pronalazači su se divili njegovom dubokom društvenom uticaju, daleko iznad njihovih najluđih očekivanja. Od povezivanja nepovezanih na tržištima u razvoju do omogućavanja rada na daljinu tokom globalne pandemije, Wi-Fi je promenio svet na načine koje nikada nisu zamišljali. Niko ne zna tačno kako će Wi-Fi dalje transformisati naše živote u narednih 25 godina, ali barem korisnici interneta mogu da razumeju kako je sve počelo, prenosi FastCompany.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi