Xiaomi SU7, prvi električni automobil kineskog giganta stigao u Evropu na MWC

Umesto na sajmu automobila u Ženevi, Xiaomi je evropskoj publici predstavio svoj prvi električni automobil Xiaomi SU7 na MWC kongresu u Barseloni

Xiaomi SU7, prvi električni automobil kineskog giganta stigao u Evropu na MWC

Xiaomi je na jednom od najvećih tehnoloških događaja godine, MWC kongresu u Barseloni predstavio svoje potpuno električno vozilo Xiaomi SU7 Max model u plavoj boji. Evropska publika je mogla da vidi automobil sa pogonom na sva četiri točka, 664 konjske snage (495kW), baterijom kapaciteta od 101kWh čiji je naponski nivo 800 V sa još drugih zanimljivih specifikacija, ali i dalje bez jasne informacije hoće li on i po kojoj ceni biti dostupan kupcima u Evropi.

Domet koji može da ostvari Xiaomi SU7 Max sa jednim punjenjem baterije je vrlo impresivan i iznosi 800 kilometara prema CTLC standardu. Ubrzanje koje dostiže od 0 do 100 km/h je takođe impresivno za električno vozilo i SU7 ga ostvaruje za samo 2,8 sekundi, tvrdi kompanija.

Svi navedeni parametri ukazuju da Xiaomi SU7 više jedan sportski automobil, a to nam potvrđuje i njegov izgled. Naime, za njegov sportski izgled zaslužan je niski aerodizajn prednjeg i zadnjeg branika i koeficijent otpora vazduha od samo 0,195Cd, što mu daje karakteristiku više „sportskog” nego putničkog automobila.

Zapravo, nizak koeficijent otpora vazduha kod električnih vozila daje veći domet po jednom punjenju baterije. Sa dužinom od 5 metara i vazdušnim difuzorima (tunelima) po bokovima sa obe strane , odaje utisak vrlo stabilnog vozila u krivinima i odličnog vremena kočenja pri visokim brzinama. Uz to, Xiaomi SU7 ima blago zaobljeni krov koji se spušta ka prtljažniku i završava elegantnim spojlerom bez ijednog oštrog ugala na karoseriji.

Predsednik kompanije Xiaomi Lu Veibing, najavio je planove za masovne isporuke SU7 u drugom kvartalu ove godine. Kompanija zvanično cilja na veoma ambicioznu prodaju od oko 20 miliona primeraka, koristeći se iskustvima stečenim u prodaji pametnih telefona u Kini.

Veibing je naglasio posvećenost kompanije ovom segmentu i njeno ulaganje od 10 milijardi dolara u razvoj poslovanja sa električnim vozilima. Ipak, uprkos velikom ulaganju i uspehu na drugim poljima, to ne mora garantovati uspeh u sasvim novoj oblasti poslovanja, posebno kada je u pitanju tržište automobila.

Prema nezvaničnim informacijama lokalnih medija u Kini, tačan datum isporuke prvih komada se ne zna, a cena će navodno biti oko 47,500 evra. No, o dostupnosti automobila na evropskom tržištu poznato je još manje, ali predstavljanje na velikom evropskom događaju bi moglo da poveća nade ljubiteljima ove kompanije u Evropi.

Više o novitetima sa ovogodišnjeg MWC sajma pratite na našem sajtu, kao i u direktnom izveštavanju redakcije na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Masster

    Konacno poslije dugo vremena neka vijest o Xiaomi-u na Benchmarku pa makar to bio i automobil

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi