Adobe promene u uslovima korišćenja izazvale bes među korisnicima

Novi Adobe uslovi korišćenja izazvali su ogorčenje među kreativcima zbog pristupa kompanije korisničkom sadržaju za treniranje AI modela

Adobe promene u uslovima korišćenja izazvale bes među korisnicima

Adobe-ove promene u uslovima korišćenja izazvale su ogorčenje na društvenim mrežama, dok kreativci javno negoduju zbog toga što Adobe ima potpun pristup njihovim radovima. Adobe je nedavno ažurirao svoje uslove korišćenja kako bi pojasnio da može automatski i ručno pristupati korisničkom sadržaju “koristeći tehnike poput mašinskog učenja.”

Kompanija može koristiti, replicirati ili “stvarati izvedene radove” na osnovu onoga što njeni korisnici kreiraju na Adobe proizvodima poput Photoshop i Illustrator aplikacija. Takođe može pregledati sadržaj pretplatnika, čak i ako je korisnik pod sporazumom o poverljivosti (NDA), što efektivno krši NDA, prema Apple Insider-u.

Adobe trenira AI

Jezik novih uslova takođe otvara vrata za Adobe da koristi sadržaj kreiran od strane pretplatnika, čak i radove zaštićene NDA-ima, za treniranje svog AI generatora slika Firefly. U postu na X u sredu, koji je lajkovan više od 71.000 puta i pregledan više od 9,5 miliona puta, kreativni konceptualni umetnik Sam Santala je kritikovao Adobe zbog novih uslova.

“Da li ja ovo dobro čitam?” napisao je Santala. “Ne mogu koristiti Photoshop osim ako se ne slažem da vi imate potpun pristup svemu što kreiram s njim, UKLJUČUJUĆI NDA rad?” Santala je napomenuo da nije mogao razgovarati sa Adobe-ovom podrškom, deinstalirati Photoshop, ili čak prijaviti se i otkazati svoju pretplatu osim ako se ne složi sa uslovima.

Santalin post bio je samo jedan u horu. Drugi kreativci, od dizajnera igračaka do filmskih režisera, takođe su javno kritikovali nove uslove Adobe-a.

Scott Belsky, Adobe-ov glavni produktni direktor za Adobe Creative Cloud, odgovorio je na Santalin post i naveo: “Adobe NE koristi sadržaj korisnika za treniranje bilo kakvih GenAI modela i očigledno imamo strogu bezbednost oko bilo kog oblika pristupa korisničkom sadržaju.” Adobe Creative Cloud ima procenjenih 33 miliona pretplatnika, prenosi Entrepreneur.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi