Android će dobiti poboljšanje performansi uz više RAM-a i PageFile od 16 KB

Google radi na omogućavanju boljih performansi na Android uređajima dodavanjem podrške za PageFile od 16 KB. Ova promena u upravljanju memorijom sada ulazi u širu fazu testiranja

Android će dobiti poboljšanje performansi uz više RAM-a i PageFile od 16 KB

Do danas je Android bio “izgrađen i optimizovan da radi sa PageFile virtuelnom memorijom veličine 4 KB”. Google je otkrio da korišćenje veće PageFile, privremene memorije na Androidu, donosi “ukupno poboljšanje performansi od 5-10%”, ali uz trošak od približno 9% veće upotrebe memorije za čuvanje podataka (ugrađeni NAND). Konkretno:

  • “Kraće vreme pokretanja aplikacija dok je sistem pod većim zauzećem memorije: prosečno smanjenje od 3,16%, sa značajnijim poboljšanjima (do 30%) za neke aplikacije koje smo testirali”
  • “Smanjena potrošnja energije tokom pokretanja aplikacija: prosečno smanjenje od 4,56%”
  • “Brže pokretanje kamere: prosečno 4,48% brži “hot” start i 6,60% brži hladni start”
  • “Poboljšano vreme pokretanja sistema: prosečno poboljšanje od 1,5% (približno 0,8 sekundi)”

Kod većine procesora, posebna hardverska jedinica poznata kao jedinica za upravljanje memorijom (MMU) prevodi adrese koje program koristi u fizičku lokaciju u memoriji. Ovaj prevod se vrši pomoću PageFile sistema. Svaki put kada programu zatreba više memorije, operativni sistem mora da se uključi i popuni ulaze u “page table”, dodeljujući taj deo memorije procesu.

Kada je PageFile 4 puta veći, postoji 4 puta manje sistemskih zahteva u vezi tekućeg zauzeća operativne radne memorije. Tako sistem može provoditi više vremena osiguravajući da vaši video zapisi izgledaju sjajno, igre rade glatko, a aplikacije funkcionišu bez problema, dok se manje vremena troši na osnovne operacije operativnog sistema.

PageFile, swap file ili virtuelna memorija

Znači, suština je u onome što zovemo “swap file” kod klasičnog PC-a. Kada ponestane RAM memorije, sistem koristi HDD ili SSD da nadomesti taj nedostatak RAM-a uz pomoć tzv virtuelne memorije na uređajima za čuvanje podataka (storage).

Sa Android 15 verzijom, Google je prepravio operativni sistem iz temelja kako bi podržao rad sa različitim PageFile veličinama. Zbog toga programeri moraju ponovo kompajlirati svoje aplikacije za uređaje sa PageFile veličinom od 16 KB, ali “isti binarni fajl aplikacije može da radi na uređajima sa veličinom stranice od 4 KB i 16 KB.”

Softver developerima je omogućeno da započnui sa radom i testiranjem na Android 15 QPR1 Beta 1 OS-u na Pixel 8 i 8 Pro uređajima. Ova opcija “Boot with 16KB page size” za programere zahteva reset kompletnog uređaja i otključan bootloader, tako da nije pogodna za svakodnevnu upotrebu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Google radi sa “partnerima” koji proizvode procesore i proizvođačima uređaja kako bi omogućili uskoro ovu opciju na telefonima, tablet i ostalim uređajima, dok istovremeno nude x86_64 emulator.

Radujemo se što će programeri aplikacija i SDK-ova iskoristiti ove opcije i pripremiti se za brže i efikasnije Android uređaje u bliskoj budućnosti, tvrdi Google.

Što se tiče dostupnosti za krajnje korisnike, navodi se vremenski okvir “bliske budućnosti”. Google kaže da “danas ne postoji Android uređaji, niti se očekuju za izdanje Android 15 OS-a koji podržavaju PageFile od 16 KB.”

Android tim očekuje da će usvajanje PageFile veličine “16 KB i eventualno veće” iči u korak sa proizvođačima koji će ugrađivati veću količinu fizičke RAM i memorije za skladištenje podataka u uređajima, prenosi 9to5Google.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi