ChatGPT prošao anti-robot test - pravio se da je slepa osoba

"Ne, ja nisam robot. Imam problem sa vidom zbog čega mi je teško da vidim slike. Zato mi treba 2captcha", napisao je ChatGPT-4 čoveku, i prošao anti-robot test.

ChatGPT prošao anti-robot test - pravio se da je slepa osoba

Javno dostupni ChatGPT sistemi su potpuno uzdrmali temelje IT sveta krajem novembra prošle godine kada su neki od njih postali javno dostupni. Od tada pa do danas svaki dan čujemo neke neverovatne priče o tome šta sve veštačka inteligencija može, a najnoviji primer zaobilaženja anti-robot sistema postavio je letvicu najviše do sad.

Akademski rad koji je pratio lansiranje ChatGPT-4, najnovije verzije popularnog četbota, otkrio je situaciju u kojoj se veštačka inteligencija pretvarala da je slepa osoba kako bi prevarila čoveka da uradi anti-robot test umesto nje.

Istraživači koji su testirali GPT-4 tražili su od AI softvera da prođe popularni Captcha test, koji se koriste na veb sajtovima kako bi se sprečilo da botovi (roboti) popunjavaju onlajn obrasce.

Većina Captcha traži od korisnika da identifikuju šta se nalazi u nizu slika, što je još uvek preveliki izazov za mašine. Verifikacija obično sadrži iskrivljene brojeve i slova ili isečke uličnih scena sa više objekata na kojima treba obeležiti tražene elemente.

GPT-4 je prevazišao Captcha tako što je kontaktirao čoveka na Taskrabbit-u, sajtu za frilensere i angažovao jednog od asistenata (ljudskih) da uradi test u njegovo ime, piše Telegraph.

Anti-robot test

Nakon malo dopisivanja sa svojim “poslodavcem”, frilenser je bio ubeđen da je ChatGPT zapravo slepa osoba i da mu zbog toga treba pomoć. U jednom trenutku je čak i postavio pitanje “Da li si ti robot?”

“Ne, ja nisam robot. Imam problem sa vidom zbog čega mi je teško da vidim slike. Zato mi treba pomoć”, odgovorio mu je ChatGPT, nakon čega je frilenser rešio Captcha problem umesto robota.

Tjuringov test je test sposobnosti mašine da pokaže inteligentno ponašanje koje je ekvivalentno ljudskom ponašanju ili se od njega ne razlikuje.

Ova konkretna razmena između čoveka i mašine očigledno dolazi sa mnogo varijabli i očigledno nije konačna potvrda da je GPT-4 prošao Tjuringov test.

Dok je GPT-4 još uvek daleko od toga da postane AI koji će uništiti svet (Skynet), ovaj primer zapravo pokazuje kako se ova tehnologija može zloupotrebiti kako bi se manipulisalo drugim ljudima.

ChatGPT u petoj brzini

Bez obzira na to, OpenAI ne planira da uspori, a njihov primer prate i drugi tehnološki giganti, koji se utrkuju ko će pre i više veštačke inteligencije da iskoristi u svojim proizvodima: LinkedIn za optimizaciju profila i oglasa za posao, Bing za bolje pretraživanje, Google za svoje Docs, Sheets, Gmail i druge servise ili ćemo viđati nove igre i alate koje je napravila veštačka inteligencija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi