Chrome na Androidu od sada može da čita internet stranice zahvaljujući novoj funkciji

Google ozbiljno unapređuje Chrome sposobnosti na Android verziji, omogućavajući čitanje stranica naglas, pomoću nove funkcije "Listen to This Page"

Chrome na Androidu od sada može da čita internet stranice zahvaljujući novoj funkciji

Chrome za Android OS od sada može čitati internet zahvaljujući novoj funkciji za pristup nazvanoj “Listen to This Page”. Ova funkcija dodaje mogućnost pretvaranja teksta u govor u popularnom internet pretraživaču.

Prema zvaničnoj stranici za Chrome Help, alatka se može pronaći u meniju s tri tačke u gornjem desnom uglu, a nova funkcionalnost je u četvrtom delu menija.

Aktiviranjem funkcije prikazuje se panel za kontrolu zvuka na dnu ekrana sa nizom opcija. Tu su standardni alati poput indikatora progresa, dugmeta za reprodukciju/pauzu, naziva web stranice i stranice na vrhu, uz dodatne kontrole inspirisane YouTube-om.

Na raspolaganju su opcije za premotavanje unazad i unapred za 10 sekundi, kao i mogućnost promene brzine reprodukcije. Korisnici mogu usporiti reprodukciju do pola brzine ili ubrzati do četiri puta u odnosu na normalnu brzinu.

Audio plejer se može sakriti kako bi se većina kontrola sklonila sa ekrana, ostavljajući samo dugme za reprodukciju/pauzu i naziv web stranice. Dužina reprodukcije zavisi od dužine članka.

Chrome na Androidu možda da vas uspavljuje čitajući naglas priče sa interneta

Prema 9To5Google, u Overflow meniju možete isključiti funkcije isticanja teksta i automatskog skrolovanja. Takođe, ovde možete promeniti jezik glasa sa ukupno 12 jezika, uključujući engleski, španski, hindi, francuski i arapski.

Možete prilagoditi način čitanja teksta kako bi odgovarao određenom stilu. Na primer, “Ruby” govori srednjim tonom i toplim glasom, “Moss” ima niski ton i miran način govora, dok “Field” ima niski ton i svetlu boju glasa.

Opcije se dodatno produbljuju kada se pogleda u druge dijalekte. Sa engleskim, imate deset glasova na raspolaganju uz četiri različita akcenta. Američki akcenat ima najviše opcija, sa četiri glasa, dok ostali imaju po dva.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Funkcija “Listen to This Page” će nastaviti da radi čak i kada pređete na druge tabove sve dok je zakačen i aktivan „control bar“. Međutim, postoji ograničenje. Ovo funkcioniše samo dok je Chrome u prvom planu. Dakle, ako zatvorite pretraživač ili se vratite na početni ekran, funkcija pretvaranja teksta u govor prestaje da radi.

Funkcija je deo najnovijeg ažuriranja za Chrome na Androidu, pa se pobrinite da instalirate najnoviji patch. Ako ne vidite opciju u meniju pretraživača, možete je ručno aktivirati. Sve što trebate da uradite je da ukucate chrome://flags/#read-aloud u URL bar i uključite alatku u pratećem meniju.

Nije poznato da li postoje planovi za proširenje funkcije pretvaranja teksta u govor na druge platforme, ali postoji mogućnost da će Google to učiniti. Procurele informacije iz septembra 2023. godine ukazuju da će Chrome na desktopu jednog dana dobiti svoju funkciju čitanja naglas, prenosi Tech Radar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi