Čuvena Windows 10 desktop tema zapravo nije kompjuterski generisana fotografija

Mnogi korisnici su u najmanju ruku iznenađeni saznanjem da čuvena Windows 10 desktop tema nije kompjuterski generisana fotografija, već slika stvarnog laserskog zraka koji prolazi kroz prozor

Čuvena Windows 10 desktop tema zapravo nije kompjuterski generisana fotografija

Većina nas nekako olako prelazi preko noviteta i detalja kao što je svojevremeno bio dolazak Windows 10  operativnog sistema sa svim svojim osobenostima i naprednim funkcionalnostima. Tek sa prolaskom određenog vremenskog perioda i navikavanja na novi i luksuzni komfor unapređene verzije se privikavate i odbijate da se vratite na starije i po mnogima lošije. Jednostavno u ljudskoj prirodi je da se brzo privikavate i usvajate lepše i bolje stvari.

Jedan takav detalj je svakako i Windows 10 tema pozadinskog ekrana za desktop radnu površinu. Svi znamo već čuveni plavi prozor u „marine blue“ nijansi sa svetlošću koja izbija iz prozorskog okna. Većina nas je do sada bila ubeđena da se radi o kompjuterski generisanoj fotografiji, jednoj od mnogobrojnih tema dobijenih modeliranjem i tehnikom 3D renderinga u odgovarajućim aplikacijama.

Usledio je u najmanju ruku šok saznanjem da smo svo vreme zapravo bili u zabludi, jer je u pitanju stvarna, realna fotografija dobijena propuštanjem laserskog zraka kroz okno prozora.

Windows 10 desktop pozadina je stvarna fotografija

Ispada da je Windows 10 fotografija svo ovo vreme zapravo stvarna kreacija, rezultat fizičke instalacije dizajnera Bredlija Munkovitza, poznatog kao GMunk. Munkovitz ima poseban odeljak na svojoj web stranici i kratak YouTube video koji objašnjava kako su on i njegov kreativni tim koristili fizičko ogledalo, lasere i dimne mašine da bi proizveli sliku čuvene Windows 10 „wallpaper“ pozadine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Napravljeno je na hiljade pokušaja i kombinacija izloženosti različitim filterima u boji i kombinovanju najboljeg što se može postići korišćenjem tehnike u jednoj boji, da bi konačno sve bilo oličeno u zaista upečatljivoj fotografiji koju smo tako rado prihvatili, navikli se i čime je zapravo postala prepoznatljivi i mnogima omiljeni detalj životne svakodnevice.

Tim je zapravo koristio laserski projektor iza fizičkog Windows 10 logotip šablona, ispaljujući razne uzorke laserskog zraka u „prozor“, usput se igrajući sa efektom volumetrijskog dima kako bi celokupna scena i prizor bio što efektniji, piše PCGamer.

Mnogi su saznanjem da iza „uobičajene“ Windows desktop teme zapravo stoje sati i sati mukotrpne dizajnerske kreacije i bezbroj pokušaja, sada postali svesni i izuzetno zahvalni na ovom, pa moglo bi se mirne duše reći, umetničkom ostvarenju.

Većina nas zapravo nikada nije ni razmišljala o temi radne površine Windows 10 OS-a, videli smo je, svidela nam se i prihvatili smo je onako „po default-u“ jer ni na kraj pameti nismo pomišljali da se zapravo radi o nečemu stvarnom.

Sa sadašnjim saznanjem smo postali još više zaljubljeni u Windows 10 desktop i svakako više pridajemo značaju ovakvim stvarima, delom i zbog sve većeg upliva AI i veštački generisanih scena, pa Windows 10 desktop pozadinu još više cenimo nego ikada ranije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Na osnovu slike sam imao takvu pretpostavku, međutim, na reklami mi je stvorilo sumnju da je takav set postavljen i snimljen, što se ispostavilo kao istinito.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi