Da li je Windows 11 napravljen za špijuniranje?

Operativni sistem Windows 11 počinje da prati rad korisnika i šalje poverljive podatke neposredno posle instalacije.

Da li je Windows 11 napravljen za špijuniranje?

Microsoft se tokom proteklih godina suočava sa optužbama o narušavanju privatnosti korisnika. Za razliku od poslovnih verzija Windows (NT) operativnih sistema, Windows 10 i Windows 11 izdvajaju se po količini podataka koje šalju serverima.

Snimak objavljen na YouTube kanalu „The PC Security Channel“ objašnjava da je nova Windows verzija operativnog sistema pravi sakupljač podataka o izboru korisnika i ponašanju tokom rada dok je povezan na internet. Proces beleženja i slanja podataka o aktivnosti korisnika ka adresi treće strane naziva se telemetrija.

Kako Windows 11 komunicira sa serverima?

Snimak pod naslovom „Da li je Windows postao špijunski softver“ opisuje kako sesije snimanja uživo mogu prikazati onlajn komunikaciju između operativnog sistema i eksternih servera. Kreator videa je u svom eksperimentu koristio besplatni analitički softver za analizu mrežnih protokola Wireshark, sposoban da otkrije i najmanje aktivnosti na mreži. U istraživanju je učestvovala sveže instalirana verzija Windows 11 na potpuno novom laptop računaru.

Rezultati istraživanja iznenadili su mnoge pretplatnike kanala: odmah posle prvog pokretanja Windows 11 je pokušao da uspostavi vezu sa serverom bez odobrenja korisnika ili njegove intervencije.

Whireshark filter za analizu DNS saobraćaja otkriva da Windows 11 aktivira različite mrežne servise kao što je MSN, Bing pretraživač i Windows Update bez prethodnog odobrenja. Pojavljuju se i usluge eksternih partnera poput Steam platforme ili McAfee antivirus programa. Analitičari su označili platformu za istraživanje tržišta Comscore ScorecardResearch.com koja prikuplja informacije o trendovima i ponašanju korisnika na internetu.

Mnogi početni DNS upiti za Windows 11 dizajnirani su da pruže podatke o korisniku koji se šalju kompanijama za istraživanje tržišta, servisima za oglašavanje, pa čak i domenima povezanim sa lokacijom kao što je geo.prod.do. Pomenute aktivnosti mogu biti pokrenute bez prethodnog odobrenja ili bez upotrebe internet pretraživača, piše Tech spot.

Da li nas stare Windows verzije manje odaju?

Softver za analizu mrežnih protokola Wireshark upotrebljen je i prilikom testiranja operativnog sistema Windows XP koji je premijerno predstavljen 2001. godine. Rezultati pokazuju da ovaj operativni sistem čak i ne zna značenje reči „telemetrija“. Neposredno posle instalacije započeo je prvu DNS konekciju, tako što je pokušao aktivaciju servisa Windows Update. To je bio jedini pokušaj operativnog sistema Windows XP da uspostavi vezu sa eksternim serverom.

Pojedini eksperti pokušavaju da opravdaju operativni sistem Windows 11. Kažu da je Windows 11 manje zlo u tehnološkom svetu punog servera i softvera koji kao uslov funkcionalnosti traže brojne poverljive podatke. Vlasnici YouTube kanala TPCSC upozoravaju korisnike da obrate pažnju na privatnost, jer Windows 11 šalje podatke serverima čak i kada je telemetrija isključena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi