Google gasi Gmail HTML prikaz

Kompanija Google gasi Gmail HTML prikaz, klasičnu verziju pregleda ovog servisa za samo tri meseca, tražeći od korisnika da se naviknu na standardni pregled

Google gasi Gmail HTML prikaz

Klasična verzija pregleda jednog od najpoznatijih mejl servisa na svetu nestaje kroz tri meseca jer Google gasi Gmail HTML prikaz. Paralelno od korisnika traži da se naviknu na standardni pregled, kog veb aplikacija otvara automatski kao podrazumevanu verziju.

To znači da je možda vreme da nadogradite svoju računarsku opremu. Kompanija navodi da je klasična HTML verzija njegovog mejl servisa napravljena za „sporije konekcije i stare pregledače“.

Bilo da koristite Gmail HTML prikaz zato što volite ili jednostavno morate, ovo vam neće ostaviti puno prostora za nastavak korišćenja Google servisa na ovaj način. Od januara 2024. godine jednostavno ćete biti primorati da koristite aktuelni standardni pregled (Standard View).

Kako piše TheRegister, klasični Gmail HTML priakz pogodan je za osobe sa oštećenim vidom, jer tako mnogo lakše mogu dešifrovati podatke sa ekrana uz pomagala. Ipak, deluje da kompaniju to ne zanima previše jer je potvrdila ovu informaciju.

Ako Gmail posle toga ne bude mogao da se učita u ažuriranom prikazu, kompanija preporučuje da koristite podržani pregledač i da se uverite da radi na najnovijoj verziji. Uz to naravno treba proveriti i da li eventualno imate ekstenzije koje bi mogle da spreče rad Gmail servisa kao i da obrišete keš memoriju i kolačiće.

Google još sugeriše i da bi u eventualnom zastoju mogla biti kriva i vaša internet veza, što se često rešava ponovnim pokretanjem, odnosno restartovanjem.

Međutim, ukoliko standardni prikaz i dalje ne bude radio, razlog za to bi mogao da bude jednostavno uređaj koji nije u stanju da upravlja tom Gmail verzijom. U tom slučaju, rešenje bi bilo nadogradnja na novi uređaj ili korišćenje Gmail aplikacije na telefonu.

Standardni pregled, osim modernijeg dizajna, omogućava vlasnicima naloga da koriste funkcije kao što su ćaskanje, provera pravopisa, prečice na tastaturi, dodavanje ili uvoz kontakata, formatiranje teksta na više načina i drugo. Kako tehnologija sve više i više napreduje, ovaj potez je donekle bio i očekivan pa možda i ne treba kriviti Google za gašenje nekih starih navika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Oni umesto da srede osakaćenu mobilnu verziju i prilagode je za desktop, ukidaju funkcionalni HTML prikaz. No, ništa čudno za njih, jer YouTube Studio aplikacija i dalje nema sve funkcije kao web verzija pa se tako još uvek ne mogu detaljnije pregledavati polaganja autorskih prava.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi