Google najavio brisanje aplikacija sa Play Store-a, ostalo je još samo 6 nedelja

Google najavljuje masovno brisanje aplikacija sa Play Store-a, podiže standarde kvaliteta kako bi unapredio sigurnost korisnika na Android platformi

Google najavio brisanje aplikacija sa Play Store-a, ostalo je još samo 6 nedelja

Google je jasno usmeren ka tome da Android učini sve sličnijim iPhone-u. U poslednjih nekoliko meseci videli smo najave brojnih funkcija sličnih iPhone-u, a Android 15 obećava najkompletniji set ažuriranja za privatnost i sigurnost u jednom izdanju.

Međutim, jedno područje u kojem Android zaostaje za iPhone-om je bezbednost aplikacija. Uprkos naporima, Google ne uspeva da drži opasne aplikacije dalje od naslova vesti. I dok njegov odličan Google Play Protect čini mnogo da zaštiti korisnike, pretnja postaje sve ozbiljnija. Ali sada izgleda da je Google ozbiljniji u nameri da jednom za svagda reši problem.

Da, Android 15 će doneti “detekciju pretnji u realnom vremenu” koristeći AI na uređaju za “analizu signala ponašanja u vezi sa korišćenjem osetljivih dozvola i interakcijama sa drugim aplikacijama i uslugama”, brzo označavajući one problematične. Međutim, iako će to skratiti vreme između detekcije problematičnog ponašanja aplikacije i njenog označavanja i uklanjanja, to ne rešava problem njenog ulaska na Play Store.

Zato će doći do masovnog brisanja aplikacija sa Play Store-a koje je Google upravo najavio i potvrdio, te da je sada udaljeno samo šest nedelja: “Ažuriramo politiku kako bismo osigurali da aplikacije ispunjavaju podignute standarde za Play katalog i angažuju korisnike kroz kvalitetne funkcionalnosti i sadržajne korisničke iskustva.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Od 31. avgusta, aplikacije koje su na meti Google-a uključuju one “koje su statične bez aplikacijski specifičnih funkcionalnosti, na primer, samo tekstualne ili PDF aplikacije, aplikacije sa vrlo malo sadržaja koje ne angažuju korisnike, na primer, aplikacije sa jednom pozadinskom slikom i aplikacije koje su dizajnirane da ne rade ništa ili nemaju funkciju.” Takvih aplikacija ima na milione, neke se verovatno nalaze i na vašem telefonu.

Google uvodi red u Play Store aplikacije, podiže prag kvaliteta i sigurnosti

Google je ovde pametno postupio, podižući prag kvaliteta. Videli smo nekoliko nedavnih primera praznih, ali naizgled bezopasnih aplikacija koje se pojavljuju na Play Store-u i zatim se koriste kao kanali za druge aplikacije sa zlonamernim softverom ili se koriste kao štetni dvojnici za te alternative.

Ako se pretpostavi da većina opasnih aplikacija na Play Store-u ima malo svrhe, ovo je odličan pristup za utezanje mreže. Kao takav, iako čišćenje aplikacija nije novost za Google, ovaj put izgleda drugačije. Postoji očekivanje da će ovo čak pogoditi neke popularne aplikacije sa milionima instalacija, a neke legitimne aplikacije koje su niskog kvaliteta takođe neće proći.

Google upozorava programere da aplikacije moraju “pružiti stabilnost, brz odziv i angažujuće korisničko iskustvo.. Aplikacije koje se ruše, nemaju osnovni stepen adekvatne korisnosti kao mobilne aplikacije, nemaju angažujući sadržaj, ili ispoljavaju drugo ponašanje koje nije u skladu sa funkcionalnim korisničkim iskustvom, od sada nisu dozvoljene na Google Play-u.”

Ovo nisu jedine promene koje stupaju na snagu na Play Store-u sa pojačanom sigurnošću na umu. Google-ove promene od 17. jula uključuju pojačanu prevenciju zlonamernog softvera, uključujući meru po kojoj developeri moraju ukloniti nezavisni deo koda od provajdera poznatih po širenju zlonamernog softvera, bez obzira na sam kod, kao i nova pravila o prevenciji špijunskog softvera i strožoj primeni pravila.

Nijedna od ovih promena ne bi trebalo da bude iznenađenje za developere i imaju šest nedelja da procene da li su usklađeni sa novim pravilima. Dani kada je Google ohrabrivao nezavisne programerske kuće i korisnike da instaliraju aplikacije bez obzira na poreklo su prošli. Brzo se približavamo tome da Play postane sličniji Apple-ovom App Store-u koliko god je to moguće, prenosi Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi