Google Play store olakšava prepoznavanje bezbednih aplikacija

Google Play Store uvodi novi bedž kojim će označavati aplikacije koje ispunjavaju standarde sigurnosti i privatnosti u industriji

Google Play store olakšava prepoznavanje bezbednih aplikacija

Google Play Store uvodi novi bedž kojim će označavati aplikacije koje ispunjavaju standarde sigurnosti i privatnosti u industriji.

Dok Google nastoji poboljšati korisničko iskustvo u Play prodavnici, istovremeno želi i da mu sigurnost i privatnost ostanu glavni prioriteti. Developeri ne olakšavaju uvek razumevanje zahteva za pristanak korisnika prilikom preuzimanja i instalacije, pa Google izgleda namerava da se pozabavi ovim izazovom.

Novo ažuriranje prodavnice će sada označavati aplikacije koje su nezavisno verifikovane kao odgovarajuće u pogledu privatnosti i sigurnosti, piše Google blog.

Međutim, Google napominje da to ne znači nužno da aplikacija nije podložna ranjivostima, kao što je hakovanje. Umesto toga, to jednostavno znači da je developer postavio privatnost i sigurnost kao dva glavna prioriteta za korisnike aplikacije. Za početak, Google Play Store će na stranicama aplikacija za VPN aplikacija postaviti ove sigurnosne oznake.

Google Play Store uvodi oznake za nezavisno verifikovane aplikacije

Ove oznake, koje će se nalaziti na stranicama VPN aplikacija koje su nezavisno verifikovane, namenjene su upoznavanju korisnika s novim promenama. VPN aplikacije posebno upravljaju osetljivim informacijama, što može biti razlog zašto Google želi baš njih da koristi kako bi korisnike upoznao sa ovim promenama.

Kompanija Google je bila proaktivna u tome da korisnike uređaja upozori na rizike prilikom preuzimanja određenih aplikacija sa Play store prodavnice. Na primer, preuzimanje APK fajla sa izvora trećih lica obično će pokrenuti upozorenje na uređaju o potencijalnom malware-u.

Prošlog meseca, Google je otišao korak dalje uvođenjem novih sigurnosnih mera u okviru Play Protect sistema. Ovaj mehanizam je namenjen zaštiti Android uređaja od malvera, pod uslovom da su instalirane Play usluge. Zahvaljujući ovom ažuriranju, moći ćete da skenirate kod aplikacije pre instalacije kako biste proverili da li ima malvera. Za sada, antivirusna funkcija je ograničena na Indiju, ali će se širiti globalno u narednom periodu.

Bilo da preferirate isključivo preuzimanje aplikacija iz Play prodavnice ili preuzimate APK fajlove od trećih lica, ne škodi imati podršku od prodavnice. Ovi tipovi ažuriranja i funkcionalnosti nastavljaju da čuvaju Android uređaje od zlonamernog koda.
Konačno, sigurnost i privatnost ne bi trebali biti faktori koje morate žrtvovati kako biste uživali u aplikacijama i igrama sa Play Store prodavnice.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    "гугл стор олакшава..." заиста, нови моменти...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi