Google testira AI opciju „Pomozi mi da pišem“ za Android i iOS

Kompanija Google testira AI opciju „Pomozi mi da pišem“ (Help me write) na Gmail platformi i za Android i iOS uređaje u okviru programa Workspace Labs

Google testira AI opciju „Pomozi mi da pišem“ za Android i iOS

Program Workspace Labs je stvoren za eksperimentisanje sa novim funkcijama za Google proizvode koji rade na osnovu veštačke inteligencije (AI). U okviru njega, kompanija Google testira AI opciju „Pomozi mi da pišem“ (Help me write) za Gmail platformu i to za Android i iOS uređaje, piše na blog postu.

„Pomozi mi da pišem“ je eksperimentalna AI funkcija koja bi korisnicima trebalo da pomogne u pisanju mejlova na prilično zanimljiv način, a trenutno je dostupna samo testerima u okviru programa Workspace Labs.

Naime, kako je prikazano u video snimcima na blog postu, ova opcija radi slično kao ChatGPT. U okviru prozora za pisanje novog mejla pored standardnih opcija, pojavljuje se i dugme „Pomozi mi da pišem“. Klikom na dugme otvara se prozor za pisanje zahteva veštačkoj inteligenciji baš kao i kod četbotova.

U zavisnosti od tematike, Google preporučuje da se u zahtevu navede primalac mejla, tema kao i ton poruke kojim korisnici žele da ona bude intonirana. Nakon završenog zahteva klikom na dugme „Kreiraj“ (Create) veštačka inteligencija će ponuditi napisan mejl sa uputstvima koje je dobila.

Hej AI, pomozi mi da pišem

Ukoliko korisnici ipak budu nezadovoljni napisanim mejlom, mogu ga izmeniti odnosno pročistiti takođe putem veštačke inteligencije. Posle klika na dugme „Pročisti moju poruku“ (Refine my message) pojaviće se meni sa opcijama: Formalizuj, Razradi, Skrati, Sačuvaj kao nacrt i „Osećam se srećno“.

Prve tri opcije kao što im i ime govori menjanju poruku na ponuđeni način, opcija čuvanja je skladišti u nacrte, a poslednja funkcija ima mogućnost da izmeni poruku „kreativnim detaljima“. Nakon što izaberete jednu od njih, Gmail će omogućiti da se postojeća poruka zameni izmenjenim tekstom koji je generisala veštačka inteligencija. Za svaki slučaj, Google je u ovu eksperimentalnu opciju uveo i vraćanje na originalnu verziju teksta pre izmena.

Uz to, ukoliko ova funkcija prođe testiranje i bude uvedena za širok sloj ljudi, ona će sadržati i slanje povratnih informacija kompaniji o generisanim porukama ukoliko one budu loše.

Treba napomenuti da je Google ovakvu opciju nešto ranije počeo da testira i za desktop verziju Gmail platforme, ali i servisa Google Docs. To će, ukoliko zaživi, doneti potpunu revoluciju u načinu pisanja poslovnih poruka i tekstova, kao što je ChatGPT to već uradio. Potencijalno, osim koristi koju AI donosi, to znači i novi gubitak čitave jedne sfere poslova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi