Huawei potpuno oslobodio HarmonyOS, prekinuo veze sa Androidom i izazvao iOS na dvoboj

HarmonyOS NEXT sistem, koji mnogi nazivaju "Čistokrvna Harmonija", predstavlja strateški povratak Huaweija i završnicu razvoja ekosistema Harmony.

Huawei potpuno oslobodio HarmonyOS, prekinuo veze sa Androidom i izazvao iOS na dvoboj

Nakon gotovo pet godina usavršavanja i spoljnog pritiska izazvanog sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, Huaweijev dugo planirani Hongmeng OS Galaxy Edition zvanično je predstavljen. Ovo označava potpunu nezavisnost HarmonyOS NEXT, kao i potpuno prekidanje veza s Android sistemom.

Huawei je nazvao ovo “Projektom Hiljadu Jedara”, s ciljem potpune uspostave ekosistema Harmony, a zvanična komercijalna upotreba planirana je za četvrti kvartal 2024. godine.

HarmonyOS NEXT sistem, koji mnogi nazivaju “Čistokrvna Harmonija”, predstavlja strateški povratak Huaweija i završnicu razvoja ekosistema Harmony. Ekosistem Harmony broji oko 800 miliona uređaja, sa preko 200 kompanija koje aktivno razvijaju domaće aplikacije za Harmony.

HarmonyOS aplikacije niču kao pečurke posle kiše

U drugom delu 2023. godine, talas domaćih Harmony aplikacija u različitim sektorima procvetao je – od navigacije i multimedijalne zabave do vesti, alata, putovanja i finansija. Velike kineske aplikacije poput Alipay, Meituan, Jingdong, Qunar i Xiaohongshu pridružile su se ovom ekosistemu. Ovaj snažan ekosistem se formirao za manje od šest meseci, predstavljajući brzu i značajnu transformaciju.

Prema rečima Yonggang Zhua, predsednika Huawei Cloud-a, prva faza Projekta Hiljadu Jedara postigla je svoj cilj, sa 200 aplikacija koje su se pridružile domaćem ekosistemu. Druga faza ima za cilj uključivanje dodatnih 5.000 aplikacija do sredine 2024. godine, a zatim i širi cilj obuhvatanja 500.000 aplikacija. Zhu ističe da nijedan razvojni tim ne može ignorisati značajne prilike koje pruža HarmonyOS sistem.

Istraživačka institucija TechInsights čak predviđa da se treći veliki operativni sistem brzo pojavljuje, pored Apple iOS-a i Google-ovog Androida. Očekuje se da će HarmonyOS zameniti iOS do 2024. godine, postajući drugi najveći operativni sistem pametnih telefona u Kini. Huawei je pažljivo gradio svoj sistem tokom poslednjih pet godina, da bi konačno došao do toga da potpuno raskrsti sa Androidom, piše DigiTimes.

Osim toga, HarmonyOS se postepeno prebacuje sa mobilnih uređaja na računare, ciljajući da postane platforma koja pokriva sve uređaje, uključujući pametne televizore, nosive uređaje, pa čak i automobile, pokazujući ogroman potencijal.

Huawei je pokrenuo projekt HarmonyOS 2015. godine, a svetu se predstavio silom prilika 2019. godine, nakon što je Google najavio uskraćivanje GMS usluga Huaweiju. Tada je Huawei zamislio HarmonyOS kao koncept potpunog scenarija 1+8+N. Sada je Huawei korak bliže ostvarivanju ovog cilja.

Da bi ubrzao izgradnju Harmony ekosistema, Huawei je takođe najavio “Shine Star Plan”, investirajući 7 milijardi juana kako bi podstakao razvoj domaćih aplikacija za Harmony, modularnih usluga (nezahtevni ulaz, bez potrebe za instalacijom, nudeći korisnicima jednu ili više usluga u novom tipu aplikacije) i razvoj softverskih razvojnih alata (SDK-ova).

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi