Ironično ali istinito, Windows File Explorer bag ubrzava pretragu datoteka

Izgleda da je bag u File Explorer aplikaciji postao zapravo nova funkcionalnost Microsoft Windows operativnog sistema

Ironično ali istinito, Windows File Explorer bag ubrzava pretragu datoteka

Korisnik pod nadimkom @VivyVCCS na „X“ društvenoj mreži, otkrio je detalje o novootkrivenoj grešci u Windows File Explorer aplikaciji, a koja može značajno da ubrza postupak pregleda sadržaja direktorijuma u ovoj aplikaciji – ublažavajući jedan od najvećih problema ovog programa. Ovaj bag zahteva ručnu aktivaciju od strane korisnika, ali je verovatno jedna od grešaka koju je najlakše aktivirati.

Windows File Explorer radi brže sa otkrivenim bagom

Da biste pokrenuli bag ili u ovom slučaju hack, sve što treba da uradite je da otvorite File Explorer i jednom pritisnete taster F11, zatim  da proširite File Explorer u režim prikaza i rada preko celog ekrana, a zatim ponovo pritisnete F11 i da potom izađete iz režima prikaza preko celog ekrana.

To je to! Kada se ovaj bag pokrene, trebalo bi da primetite trenutno osvežavanje sadržaja kada menjate različite direktorijume, čak i kada to činite na različitim diskovima. Greška je povezana sa softverom, tako da poboljšanje performansi funkcioniše na svim diskovima, od najbržih i najboljih SSD modela do najsporijih hard diskova. Jedini problem sa ovom greškom je taj što se dešava da navigaciona traka „pobrljavi“ kada se bag aktivira, ali je to mala cena za znatno bolje performanse, prenosi tomshardware.

Ukoliko vam je procedura aktiviranja uočene greške pomoću F11 tastera izgleda suviše komplikovana, Schalk Burger korisnik je napravio automatizovanu skriptu dostupnu na Github servisu koja će automatski aktivirati bag svaki put kada pokrenete File Explorer.

File Explorer je nekada bio veoma brz, posebno na starijim verzijama Windows operativnih sistema, ali iz nekog razloga je postao sve tromiji u novim verzijama kao što su „desetka“ i Windows 11. U pitanju je krajnje lično iskustvo i osećaj, a potvrđuju ga desetine postova drugih korisnika koji se žale na sve lošije performanse File Explorer aplikacije koja stiže sa Windows 10 i 11 verzijama.

Za sada, se Microsoft nije oglasio povodom toga i hoće li popraviti uočenu grešku. Ali ne bismo se iznenadili ukoliko jednom ovaj bag postane standardna funkcionalnost File Explorer-a. Šalu na stranu, nadamo se da će Microsoft uporedo sa popravkom greške, izvršiti i ažuriranje performansi u File Explorer aplikaciji. Bilo bi krajnje vreme da to učini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Sad ne znam, šta da kažem ali meni je proradilo fino. Imam na desktopu neku prečicu ka folderu na disku sa nekim programčićima. Ima ih 60-ak i teški su svi zajedno oko 800 MB. Svaki put kad otvorim taj folder čekam i 10 sekundi dok ne prikaže ikonice od programa (umesto njih stoje one bele ikone koje su za ništa). Uvek mrljavi samo taj folder. Ovo sam probao i sada ga otvara u deliću sekunde. Folder je inače na disku koji je skinut sa starog lap topa (1 TB na 5600 obrtaja). Sad ću da restartujem kom pa da vidim. Identičan folder imam i na lap topu ( a on je tamo na M2 disku) i isto se dešava. Sutra kad odem na posao odma probam.

  2. StevanVeljovic

    Мени нешто ту није јасно, како мислите да прво притиснемо Ф11 па да проширимо прозор на цео екран, кад тастер Ф11 управо то и ради, проширује активан прозор на цео екран?

  3. Poolmaker

    @StevanVeljovic pa nebitno, upotrebi skriptu i ne moraš ništa pritiskati.

  4. Meni se cini da to radi. Cini mi s da se vidi razlika u foledrima gde ima puno slika. Mnogo brze otvora sve.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi