Kako se zaštititi prilikom saobraćajne nezgode ili napada nožem – podesite svoj telefon

Jednostavno podesite funkciju u mobilnom telefonu koja vam može zaštititi i spasiti život u slučaju saobraćajne nezgode ili napada razbojnika

Kako se zaštititi prilikom saobraćajne nezgode ili napada nožem – podesite svoj telefon

U poslednje vreme smo svedoci sve većeg broja nesretnih slučajeva i namernih napada koji završavaju ubodnim ranama nastalim napadom nožem. Nasumični ubodi se dešavaju češće nego što bi želeli, a mogu završiti tragično zbog gubitka krvi žrtve. Pored toga, poslednjih godina zbog porasta broja automobila, sve čeće smo svedoci saobraćajnih nezgoda, a nije mali broj onih koji su učestvovali u takvom incidentu. Zbog toga veliki broj nas postavlja pitanje: „Kako u takvim situacijama možemo zaštititi sebe i druge“? Nedavno su pojedini korisnici društvenih mreža podelili informaciju da iPhone ima ugrađenu funkciju „zdravstvenog kartona“, koji može itekako dobro doći u prethodno opisanim situacijama.

Jedan od korisnika na društvenoj mreži Threads je podelio iskustvo u kome je bio svedok saobraćajne nesreće i želeo da pomogne tako što će u najkraćem obavestiti članove porodice povređenih. Prvo što mu je tada palo na pamet bilo je da pogleda u funkciju „zdravstvenog kartona“ u iPhone telefonu. Tim povodom je dao iskren savet: “Preporučuje se da svi moraju podesiti ovu funkciju upravo zbog hitnih slučajeva. Čak i ako u tim trenucima nista sposobni da sami rukujete telefonom, ljudi oko vas mogu pomoći.”

iPhone omogućava korisnicima da u svoj zdravstveni karton unapred unesu ličnu visinu i telesnu težinu, krvnu grupu, osobu za kontakt u hitnim slučajevim ili medicinske podatke u vezi sa alergijskim reakcijama u zabeleškama funkcije „zdravstveni karton“.

Unesite osnovne zdravstvene podatke u telefon, čime će te se zaštititi u slučaju nezgoda

U slučaju nesreće ili bilo kakve nezgode u kojoj možete biti životno ugroženi, čak i ako ne možete da upravljate telefonom, medicinsko osoblje ili spasioci mogu u svakom trenutku da pogledaju informacije o vašim zdravstvenim podacima ili da kontaktiraju lekara pritiskom i držanjem bočnog dugmeta i bilo kog dugmeta za podešavanje jačine zvuka bez otključavanja uređaja. Slično se mogu pozvati i obavestiti članovi porodice povređenih osoba.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Korisnici iPhone-a mogu da kliknu na sliku profila u gornjem desnom uglu aplikacije „Health“, zatim da izaberu „Medical ID“ i popune relevantne lične podatke, kako bi u slučaju nezgode oni koji priteknu u pomoć, što pre mogli da kontaktiraju vašu porodicu ukoliko se dogodi nesreća.

Ako koristite Android telefon, takođe možete da unesete medicinske informacije i kontakte za hitne slučajeve u Settings> Security and Emergency Rescue . Kada je telefon otključan, možete dugo da držite pritisnuto dugme za gašenje i pojaviće se funkcija Emergency Dial na stranici za unos PIN koda, gde možete da vidite hitne medicinske informacije koje je korisnik unapred postavio, prenosi Liberty Media.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. sasha015

    Odbrana od napada noza?
    Da slikamo napadaca ili?

  2. arcibalde

    U slucaju Nokie napadac se brani.

  3. Der Schnitter

    Never bring a knife to a phone fight.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi