Koji su najbolji brendovi za softverska ažuriranja na telefonima?

Najbolji brendovi za softverska ažuriranja na telefonima, podrazumevaju naravno i Samsung na koji ste pomislili, ali on nije prvi na listi po najnovijoj anketi

Koji su najbolji brendovi za softverska ažuriranja na telefonima?

Ispostavilo se da Samsung nije prvi na listi brendova za softverska ažuriranja na telefonima, iako ste možda pomislili da jeste, barem ukoliko sudimo po najnovijem istraživanju i sprovedenim anketama korisnika. Iako Google možda nije najpopularniji proizvođač Android telefona globalno, najbolji brendovi u pogledu ažuriranja softvera upravo podrazumevaju njega na vrhu liste, odnosno brend u koji korisnici imaju najviše poverenja u ovom pogledu.

Jedan od najvećih trendova pametnih telefona u poslednjih nekoliko godina je prelazak na dugoročne politike ažuriranja softvera, a dok su Apple i Google nekada bili kraljevi u ovom pogledu, Samsung je „oduvao“ konkurenciju 2022. pokrećući pet godina podrške za ažuriranja.

Stižemo do 2024. godine kada više nije neuobičajeno videti da vrhunski pametni telefoni dobijaju ažuriranja u vidu firmvera već duže vreme. Tako Google i Samsung obećavaju i sedam godina podrške bez presedana. Imajući ovo na umu, portal Android Authority sproveo je anketu kojim proizvođačima korisnici najviše veruju na uzorku od malo više od 3.000 glasova.

Malo više od trećine od ukupno 3.067 glasova otišlo je na proizvođača Pixel telefona. U procentualnom smislu to je 34,59 posto. Lako je razumeti zašto – jer je Google obično najbrži u ažuriranju svojih telefona na novi softvera, dok većina drugih brendova mora da čeka nekoliko meseci dok ne dovedu najnoviju Android verziju na svoje uređaje. Naravno, tu je pomoglo i to što Google sada takođe nudi sedmogodišnja softverska ažuriranja, konkretno za svoju Pixel 8 liniju uređaja.

Na drugom mestu nalazi se  Samsung, koji inače važi za najvećeg proizvođača telefona na svetu, ali je on bio daleko iza kompanije Google u ovoj anketi, pošto je oko 26,6 posto ispitanika smatralo da je južnokorejska kompanija najpouzdanija.

Samsung je podigao lestvicu ažuriranja 2022, a odgovorio je na Google obećanje sedmogodišnjih ažuriranja, obećavajući to isto za svoju premijum Galaxy S24 liniju telefona.

Treći veliki igrač u ovoj listi je Apple koji je ostvario 11,99 glasova, pošto je malo više od jedne desetine ispitanika smatralo da je upravo to najpouzdaniji brend pametnih telefona za ažuriranja. Apple, za razliku od prethodne dve kompanije, ne daje specifično obećanje u pogledu dugoročnih ažuriranja, ali uglavnom možete očekivati pet do šest godina podrške.

No, ipak, portal koji je sproveo anketu je više fokusiran na Android uređaje, pa je i logično da su ispitanici koji su glasali svakako više bili okrenuti ovom operativnom sistemu i uređajima sa njim, u odnosu na one koji imaju iOS.

Samo još dva brenda dobila su sto ili više glasova, a to su Motorola i Xiaomi. Opcije „drugo“ u anketi su drugi, manji proizvođači, i oni su dobili 108 glasova, ali niko nije naveo na koji brend misli u komentarima. Moguće je da su to ljubitelji Honor, Huawei, Vivo i drugih brendova. Najmanje popularni brendovi bili su HMD sa 19 glasova, Realme sa 30 i Fairphone sa 36 glasova.

No, ovo mini istraživanje više je verovatno bilo takmičenje u popularnosti, jer je Fairphone pobedio svakog proizvođača kada je u pitanju dužina podrške za ažuriranja. Fairphone 4 će dobijati ažuriranja do 2027. godine, dok Fairhphone 5 dolazi sa podrškom za softverska ažuriranja do velikih 10 godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi