Meta ne štiti korisnike mlađe od 13 godina i obmanjuje javnost o sprovođenju pravila o uzrastu

Necenzurisani dokument otkriva više detalja iz tužbe koju su 33 savezne države podnele protiv kompanije Meta prošlog meseca.

Meta ne štiti korisnike mlađe od 13 godina i obmanjuje javnost o sprovođenju pravila o uzrastu

Necenzurisani dokument otkriva više detalja iz tužbe koju su 33 savezne države podnele protiv kompanije Meta prošlog meseca.

Necenzurisana tužba u slučaju podnetom protiv kompanije Meta od strane 33 savezne države, tvrdi da kompanija ne samo da zna da njenu platformu koriste i deca mlađa od 13 godina, već da je i želela i pratila tu demografsku grupu godinama na Instagramu. Dokument, koji je prvi primetio The New York Times, tvrdi da je Meta dugo bila neiskrena u vezi sa tim kako postupa sa nalozima maloletnih korisnika kada ih otkriju, često ih ne isključujući kada se prijave i nastavljala da prikuplja njihove podatke.

Nova necenzurisana tužba, podneta u sredu, otkriva argumente koji su prethodno bili označeni kao hitni kada su tužioci širom SAD prvi put podneli tužbu protiv Meta prošlog meseca pred federalnim sudom u Kaliforniji. Tvrdi se da je prisustvo osoba mlađih od 13 godina na njihovim platformama “otvorena tajna” u kompaniji Meta.

Iako pravila na Facebooku i Instagramu navode da osoba mora imati najmanje 13 godina da bi se registrovala, deca lako mogu lagati o svom uzrastu – nešto što se u tužbi tvrdi da je Meta itekako svesna i da je malo učinila kako bi to sprečila. Umesto toga, kada je Meta “primila više od 1,1 milion prijava o korisnicima mlađim od 13 godina na Instagramu” od 2019. do 2023. godine, “isključila je samo deo tih naloga i redovno nastavila da prikuplja podatke ostale dece bez pristanka roditelja“, tvrdi se u tužbi.

Meta “redovno krši” Zakon o zaštiti privatnosti dece na internetu iz 1998. godine (COPPA) tako što cilja decu i prikuplja informacije o njima bez pristanka roditelja, prema tužbi. Tužba takođe tvrdi da platforme kompanije Meta manipulišu mladim korisnicima kako bi provodili nezdrave količine vremena na aplikacijama, promovišu dismorfiju tela i izlažu ih potencijalno štetnom sadržaju.

Meta želi da prebaci odgovornost na roditelje

Kada je tužba prvi put podneta u oktobru, njihov portparol je izjavio da je kompanija “razočarana” odabranim pravcem akcije, izjavljujući: “Delimo posvećenost tužilaca da tinejdžerima obezbedimo sigurna, pozitivna iskustva na internetu.”

Kompanija je ranije ovog meseca objavila blog post u kojem poziva na donošenje federalnog zakonodavstva kako bi se više odgovornosti prebacilo na roditelje kada su u pitanju preuzimanja aplikacija za decu. Antigone Davis, globalni direktor bezbednosti Meta, predložila je da roditelji imaju veću odgovornost za postupke dece mlađe od 16 godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Nijedna platforma ne štiti korisnike mlađe od 13 godina ili ide u krajnjost kao TikTok. Primer: napišem „camel toe" kao komentar na videu. Nedugo zatim uočim isti komentar, ali meni ga algoritam banuje i poništi appeal. Iako fraza sama po sebi ne predstavlja vulgarizam i moralo bi da se gugla ili već zna pravo značenje, po njihovom je definisano kao seksizam. Meta algoritam radi po sličnom principu i automatski odstranjuje ono što je ocenjeno kao nepodobno.

  2. lepi kokan

    Ne deluje mi to baš uverljivo. Zašto bi pominjanje životinja iko flegovao kao nepoželjno?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi