Microsoft Edge više ne služi samo za preuzimanje Chrome-a, popularnost dostigla nove visine

Microsoft Edge beleži brz rast popularnosti kod korisnika i postaje ozbiljna konkurencija Google Chrome-u, dok Apple Safari beleži pad na tržištu pretraživača, prema najnovijim podacima iz jula 2024

Microsoft Edge više ne služi samo za preuzimanje Chrome-a, popularnost dostigla nove visine

Microsoft Edge, koji je nekada bio poznat kao pretraživač koji se koristi samo za preuzimanje Chrome-a, poslednjih godina beleži rast udeo na tržištu zahvaljujući promeni arhitekture i uvođenju AI funkcija. Edge je postao pretraživač sa najbržim rastom na tržištu, približavajući se vodećoj poziciji Chrome-a.

Prema najnovijim podacima sa sajta Statcounter, zaključno sa julom 2024. godine, Google Chrome i dalje drži dominantnu poziciju među globalnim pretraživačima sa udelom od 64.72%.

Međutim, kada se pogleda rast tokom protekle godine, jasno je da Chrome stagnira jer je prošle godine u istom periodu imao udeo od 63.33%, što znači da nije uspeo značajno da poveća svoju prednost.

S druge strane, Microsoft Edge beleži značajan rast, skočivši sa udelom od 10.16% u julu prošle godine na 13.75% prošlog meseca, što ga čini pretraživačem sa najbržim rastom na globalnom nivou.

Edge je sada čvrsto na drugom mestu, dok je Apple Safari pao sa 13.13% na 9.1%. Treće mesto zauzima Mozilla Firefox sa udelom od 6.64%, a četvrto Opera sa 2.46%.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. agasoft

    Možete da dodate i to da je Edge poslednjih skoro 5 godina na Chromium platformi, što znači da je ispod haube 98% isti Chrome, samo bez Google servisa ali sa MS servisima. Pa ko šta voli. Druga je stvar što ljudi ništa ne žele da isprobaju i misle da je to onaj Edge iz 2016. Ko koristi Windows i zavisi od MS ekosistema, Edge je mnogo bolja opcija, a pruža sve benefite Chromium platforme. MOgu da se instaliraju i proširenja, iliti ekstenzije, što bi neki rekli čak i iz Chrome prodavnice i sve radi savršeno.

  2. Siroti M$, kako ti konzervativni korisnici ne shvataju koliko ovi žele da im ugode. Toliko se brinu o nama da nas M$ čak i upozorava ako slučajno u Windows-u pomislimo da instariramo neki drugi browser osim Edge-a ili ga, ne daj Bože, pokušamo da postavimo za default.
    Takav bezbrazluk sebi nije dozvoljavao ni Balmerov M$ koji je pravosnažno osuđen za monoplističko ponašanje.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi