Microsoft se 30 godina nije setio da ažurira jednu Windows funkciju

Još uvek postoji dosta starog korisničkog interfejsa u nekim Microsoft Windows funkcijama, ali neki od tih elemenata trebalo je da budu samo privremeni

Microsoft se 30 godina nije setio da ažurira jednu Windows funkciju

Pre gotovo 30 godina u Redmondu, sedištu kompanije Microsoft, jedan od softverskih inženjera kreirao je Windows funkciju – kod namenjen prozoru za formatiranje (dialog box) na kom je radio. Prozor je trebalo da bude samo privremen, pa se progamer nije previše brinuo o njegovom osnovnom izgledu. Međutim, od tada se ništa nije promenilo, i taj isti prozor i dan danas postoji u Windows 11 operativnom sistemu.

Dejv Plamer, bivši programer kompanije Microsoft, podelio je zanimljivu priču na platformi X (bivši Twitter) o tome kako je prozor  „Format drive dialog box” kreiran pre tridesetak godina.

„Prebacivali smo gomilu kodova sa korisničkog interfejsa Windows 95 na Windows NT, a Format drive prozor je bio samo jedan od tih elemenata gde je Windows NT bio dovoljno drugačiji od stare 95 verzije, da smo morali da osmislimo prilagođeni interfejs… Nacrtao sam na papiru sve opcije i izbore koje biste mogli da imate imati prilikom formatiranja diska, kao što su sistem datoteka, oznake, veličine klastera, kompresija i enkripcija”, objasnio je Plamer.

On je zatim kreirao osnovni korisnički interfejs koji je dodao u kodnu bazu Windows NT kao privremeno rešenje, dok „ne nađe elegantnije unapređenje”. To unapređenje, međutim, nikada nije stiglo, a skoro 30 godina kasnije, Plamerovo privremeno rešenje i dalje je u upotrebi u Windows 11 operativnom sistemu.

Ako ste se ikada pitali zašto je veličina formata za FAT volume na Windows OS ograničena na samo 32 GB, to možda delimično potiče i od Plamera. Dalje u objavi na platformi X, Plamer kaže da je morao da odluči kolika bi „labavost klastera” bila prevelika, a to je dovelo do ograničenja FAT volume veličine formata na 32 GB.

„Ta granica takođe je bila proizvoljni izbor tog jutra, i ostala je kao trajna posledica”, priznaje Plamer u nastavku. FAT zapravo podržava veličinu do 2 TB, ali ćete morati da koristite nezavisne alatke u Windows operativnom sistemu da biste tako nešto kreirali, čak i ako Microsoft OS pravilno čita veće FAT diskove.

Iako je Windows interfejs nekoliko puta prepravljao, Microsoft nije dirao prozor za formatiranje od njegovog uvođenja u Windows NT pre gotovo tri decenije. Još uvek postoji poprilična količina drugih, starih elemenata korisničkog interfejsa Windows OS koji se mogu videti u najnovijim verzijama, ali je pretpostavka da je ovaj primer jednostavno slučaj koji podržava izreku: „ako nije pokvareno, ne popravljaj”.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. asagrbics

    Ako nešto radi dobro ne znam što bi se i mijenjalo. Obično najbolje stvari nastanu spontano i kao privremeno rješenje. Mnoga od tih privremenih rješenja se pokažu dobra i da ih ne treba mijenjati.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi