Montana, prva država u SAD koja će zabraniti TikTok

TikTok se već duže vreme bori sa mogućom zabranom u SAD, međutim zakonodavci u Montani su sada izglasali zakon kojim će se zabraniti TikTok širom države

Montana, prva država u SAD koja će zabraniti TikTok

Zakonodavci u Montani glasali su 54 prema 43 za usvajanje zakona koji će u potpunosti zabraniti TikTok u ovoj saveznoj državi. Zakon je sada poslat guverneru Gregu Đianforteu i ako ga potpiše, Montana će zvanično postati prva država koja je zabranila ovu popularnu kinesku aplikaciju.

Zabrana TikTok-a stupila bi na snagu 1. januara 2024. godine, a ByteDance, kineska kompanija u čijem je vlasništvu TikTok, neće smeti da posluje u Montani. Svaki entitet koji prekrši ovaj zakon biće kažnjavan sa 10.000 po kršenju, pisao je WSJ.  Međutim, kazne ne bi dobijali korisnici, već ByteDance ili prodavnica aplikacija iz koje je TikTok preuzet. Ovo, naravno, uključuje Apple i Google.

Zabraniti TikTok je postao bezbednosni imperativ

Da li će guverner Đianforte potpisati zakon ili ne, ostaje da se vidi, ali on je u prošlosti bio otvoreni kritičar TikTok-a. Montana je već zabranila TikTok na službenim uređajima zaposlenih u vladi. Američka savezna vlada je takođe zabranila TikTok na službenim uređajima, kao i brojne druge zemlje širom sveta.

Đianforte je takođe vršio pritisak na univerzitete u Montani da sprovedu sopstvene zabrane TikTok-a. To je nešto što su druge države već uradile, uključujući Teksas.

Zakonodavci u Montani kažu da žele da država bude “lider” kada je u pitanju zabrana TikToka. Državni tužilac Montane je aplikaciju opisao kao “alat koji kineska vlada koristi da špijunira stanovnike Montane”. Ipak, zakon bi bio nevažeći ukoliko SAD donese saveznu zabranu TikToka ili ako TikTok preseče sve svoje kineske veze, objašnjava se u zakonu.

TikTok je rekao da će “nastaviti da se bori za svoje korisnike i kreatore u Montani čija su sredstva za život i prava ugrožena ovim neviđenim vladinim prekoračenjem”. Apple i Google, s druge strane, nisu komentarisali ovaj predlog zakona, zbog kojeg bi mogli da dobijaju kazne od 10.000 dolara za svaki prekršaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Da je njihov proizvod, bio bi najbolji na svetu.. :poop:

  2. floppy drive

    jako lose, jako lose. nisam otvorio taj clanak, ali ako je to onaj zakon o kome se pricalo pre, bice kaznjivo koriscenje bilo cega sto dolazi iz kine, s. koreje, kube i irana. tiktok im je samo fasada...

  3. sdnenad

    Zapadnjački tahnološki fašizam. Odvratni su.

  4. DukeLander

    A istok je bolji jelte...
    Svi su isti, svako brani svoj dzep, nema tu ovi-oni, kada su pare u pitanju (a pricamo o sumama koje visestruko nadmasuju gdp Srbije) svi su isti.

  5. Colorato

    Nije njihov proizvod i šta dalje pisati, jedino kod nas još uvek prolazi sve kod većine ljudi, zapad je zapad kvalitet ma kako bio upakovan :ROFLMAO:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi