Mozilla testira alat za proveru lažnih recenzija na Firefox pregledaču

Kompanija Mozilla testira alat za svoj Firefox pregledač koji ocenjuje pouzdanost recenzija proizvoda i usluga tj. funkciju za proveru lažnih recenzija

Mozilla testira alat za proveru lažnih recenzija na Firefox pregledaču

Provera lažnih recenzija trebalo bi da bude lakša jer Mozilla testira alat na svom Firefox pregledaču koji koristi tehnologiju Fakespot, kompanije koju je fondacija kupila ranije ove godine. Nova eksperimentalna funkcija „Review Checker“ tako bi trebalo da ocenjuje koliko su pouzdane recenzije korisnika raznih proizvoda.

Funkciju je prvobitno primetio MSPowerUser, a jedan od direktora Firefox proizvoda potvrdio je za TheVerge da Mozilla testira alat i njegov rad sa ograničenom publikom u SAD.

Lažne recenzije predstavljaju veliki problem, kako za onlajn prodavce, tako i za kupce proizvoda ili usluga. Na primer, platforma Amazon uklonila je na desetine hiljada recenzija za koje je smatrala da su lažne i čak je preduzela pravne mere protiv pojedinaca koji su koordinirali lažne kritike preko Facebook grupa. Pre dve godine, britanski antimonopolski organi su čak otvorili zvaničnu istragu o ovom problemu.

Firefox se tako sada priprema da korisnicima pruži alate za uklanjanje nepouzdanih recenzija. Slike ekrana pokazuju kako je funkciji moguće pristupiti preko ikone sa „etiketom“ koja se nalazi u URL traci pregledača. Klikom na nju, otvara se bočna traka sa detaljima na trenutno otvorenoj stranici nekog proizvoda. Alat dodeljuje recenzijama proizvoda ocenu na osnovu toga koliko „veruje“ da su pozudane, nudi „prilagođenu ocenu“ od pet zvezdica sa „uklonjenim nepouzdanim recenzijama“ i izdvaja neke od najvažnijih delova postojećih recenzija.

Funkciju pokreće pomenuta Fakespot tehnologija koja koristi „sofisticirani sistem veštačke inteligencije“ i mašinskog učenja da bi otkrila obrasce i sličnosti između recenzija kako bi označila one koje su lažne.

Novi Firefox alat mogao bi da bude ogromna promotivna blagodat koja bi skrenula pažnju mnogo većeg broja korisnika, kako za Fakespot tehnologiju, tako i za sam pregledač. Iako je funkcija na testiranju, i dalje ipak, nije poznato kada će kompanija zvanično da je pusti rad.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi