Najpopularniji browser i dalje Chrome, ali gubi korisnike

Novi junski StatCounter izveštaj veb saobraćaja pokazuje da je Chrome i dalje najpopularniji browser među rivalima, ali i da beleži značajan pad broja korisnika

Najpopularniji browser i dalje Chrome, ali gubi korisnike

Prošlog meseca Chrome pregledač zadržao je prvo mesto kao najpopularniji browser među konkurentima, ali je počeo značajno da gubi korisnike. Edge je ostao skoro nepromenjen, dok je Safari nastavio da povećava broj korisnika, objavio je StatCounter.

Irski sajt StatCounter, inače, analizira veb saobraćaj i pruža statističke podatke o tome, a sada je objavio je novi, junski izveštaj o popularnosti internet pregledača. Prema novoj statistici, Google Chrome nastavlja da vlada tržištem na desktop i mobilnim verzijama sa udelom od čak 61,1 posto.

Ipak, uprkos tome, on je u odnosu na ranije izgubio deo tržišnog udela, jer mu je broj korisnika opao sa skoro 66 procenata koliko je imao u maju, što ipak predstavlja primetni skok nadole među korisničkom bazom. Mesečne fluktuacije obično se ne dešavaju u tolikoj meri, te sada Chrome jedini ima “crvenu lampicu”, iako je i dalje najpopularniji među konkurencijom.

Apple Safari beleži trend rasta

Apple desktop pretraživač Safari, s druge strane, nastavlja trend rasta još od marta ove godine kada je prestigao Microsoft Edge i zauzeo drugo mesto po učestalosti korišćenja. Međutim, on se i dalje dosta ispod prvog mesta sa korisničkom bazom od samo 14,45 odsto u odnosu na velikih Chrome 61,1 procenata.

Microsoft Edge ne ispušta svojih 10%

Microsoft Edge zadržava treću poziciju u svetskom korišćenju, ali je praktično ostao skoro nepromenjen u odnosu na maj kada je imao 9,94 posto tržišnog udela. Naime, on je uspeo minimalno da poveća korišćenje svoje desktop verzije vrativši se preko granice od 10 posto na 10,78 odsto.

Firefox i Opera za dlaku bolji

Mozilla Firefox na desktop verziji drži 6,04 posto, dok je Opera pregledač takođe ostvario mali skok nagore držeći 5,31 posto tržišnog udela.

Na mobilnim verzijama pregledača stvari izgledaju malo drugačije, iako je Chrome takođe na prvom mestu, Safari zadržava drugo, ali Edge pregledača uopšte nema među pet najkorišćenijih. To se ipak možda promeni, ukoliko Microsoft nastavi sa razvojem funkcija veštačke inteligencije i optimizuje ih za mobilne verzije svog pregledača.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi