Netflix objavio listu pravila kojima će sprečavati deljenje naloga

Nakon dugo najava Netflix je odlučio da je vreme da se uvedu pravila koja će sprečiti deljenje naloga, posebno van zidova jednog domaćinstva.

Posle loših finansijskih rezultata u poslednjih godinu i po dana, Netflix je konačno pribegao najnepopularnijoj meri za dodatnu zaradu – uvode se zabrane za deljenje naloga.

Slušali smo priče da su troškovi produkcije porasli, a da su pretplate i dalje niske, uprkos stalnom rastu cena, tako da je kompanija primorana da uvede nova pravila kako bi top menadžment i naredne godine mogao sebi da priušti novu kuću na Havajima.

Deljenje naloga samo za jednu Wi-Fi mrežu

Fantastični plan je da se pored paketa sa reklamama uvede dodatno plaćanje za korišćenje ovog servisa van kuće. Ove mere su već uveden na nekoliko tržišta koja su služila kao štih proba – Čile, Kostarika i Peru, a svode se na definisanje primarne lokacije preko TV-a. To znači da nalog mogu da koriste samo oni uređaji koji su na istom Wi-Fi nalogu kao i TV, prenosi TechCrunch.

„Primarnu lokaciju postavlja TV koji je prijavljen na vaš nalog i povezan je na vašu Wi-Fi mrežu. Svi ostali uređaji prijavljeni na vaš nalog na toj Wi-Fi mreži biće povezani sa vašom primarnom lokacijom i moći će da koriste Netflix“, navodi se u delu sa najčešće postavljanim pitanjima.

Check-in jednom u 31 dan

Ako korisnik ne podesi primarnu lokaciju ili nema TV, Netflix će automatski postaviti primarnu lokaciju na osnovu IP adrese, ID-jeva uređaja i aktivnosti. Nakon toga, ljudi koji žive u ovom domu koji žele da koriste Netflix na svom uređaju moraju da pokreću aplikaciju kod kuće najmanje jednom u periodu od 31 dana.

Ovakva pravila imaju vrlo problematične posledice. Primera radi, krećete na put i ubacite svoj tablet u ranac, kako biste gledali nešto dok ste u avionu ili vozu. Ukoliko svoj tablet ne koristite toliko često velika je šansa da on nije čekiran u poslednjih mesec dana, što znači da nećete moći da koristite svoj nalog koji uredno plaćate.

U ovakvim situacijama, vlasnik će dobiti kod koji može preneti osobi koja putuje. Ako je verifikacija uspešna, član koji putuje može da gleda Netflix još sedam dana bez ikakvih zapetljancija.

Ono što za sada ostaje misterija je vremenski period na koji možete da tražite kodove zaredom. Primera radi, nekima će odgovarati da na svakih 7 dana traže kod umesto da plaćaju Netflix. Novi uslovi takođe sprečavaju ljude da koriste Netflix preko VPN veza tokom dužeg vremenskog perioda, a što je dobra praksa zbog toga što Netflix katalog nije isti u svim zemljama.

Deljenje naloga – borba sa korisnicima

Kompanija za strimovanje sadržaja je uložila mnogo napora da na svojoj platformi dobije što više korisnika koji plaćaju, jer tako imaju garantovani izvor prihoda. U novembru je predstavljen malo jeftiniji mesečni paket sa reklamama u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Australiji, Japanu, Koreji i Brazilu. U međuvremenu, pokrenut je i alat za izbacivanje uređaja sa naloga i prenos profila sa jednog naloga na drugi, kako bi se zaustavilo deljenje naloga.

Netflix vodi, za sad

Uprkos nezadovoljstvu korisnika, nove mere su dovele više pretplatnika. Rezultati za četvrti kvartal 2022. godine pokazuju da Netflix ima 7,7 miliona novih pretplatnika, što je mnogo više od očekivanih 4,5 miliona novih pretplatnika.

Netflix planira reviziju svojih proizvoda pod novim ko-izvršnim direktorom Gregom Petersom, nakon što je osnivač Rid Hejstings napustio tu funkciju prošlog meseca. Istovremeno, kompanija je saopštila da će u narednim mesecima „šire“ suzbiti deljenje lozinki. Dodatni paketi i plaćanja će po svemu sudeći polako početi da se prelivaju na ostatak zemalja širom sveta.

Možda je sad pravo vreme da se podsetimo čuvenog tvita iz 2007. godine…

A da svako krene svojim putem?

Paradoksalna je činjenica da je Netflix investirao ozbiljan novac u video igre na svojoj platformi, koje igra manje od 1% korisnika, po pravilu, jednom i nikad više. Dodajte tome i činjenicu da sadržaj na ovoj platformi nikada nije bio bajatiji i nekvalitetniji, tako da ova promena može biti idealna prilika da preispitate šta to plaćate 8 do 12 evra mesečno. Možda bolje da taj novac uložite u kvalitetniji internet paket…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi