Novo Microsoft upozorenje za 70% svih korisnika Windows operativnog sistema

Upozorenje se tiče blagovremene nadogradnje i prelaska sa Windows 10 na Windows 11 operativni sistem

Novo Microsoft upozorenje za 70% svih korisnika Windows operativnog sistema

Microsoft se suočava sa prilično velikim izazovom ubeđivanja korisnika da pređu sa Windows 10 na Windows 11 operativni sistem. Trenutno, čak 70% korisnika Windowsa koristi Windows 10 verziju, operativni sistem koji je prvi put predstavljen pre skoro deceniju i koji se bliži kraju svog životnog ciklusa. Pojedini izvori navode da većina korisnika Windows 10 OS-a, ne prelazi na Windows 11 jer već znaju njegove mogućnosti i odlučili su da ga ne koriste.

Microsoft sada uvodi dva nova banera preko celog ekrana koji podsećaju sve korisnike, uključujući one sa podržanim i nepodržanim hardverskim specifikacijama svojih računara, da pređu na Windows 11. Verzija banera na nepodržanom računaru upozorava da računar neće primati ažuriranja, dok oni računari sa podržanim hardverom dobijaju poziv za nadogradnju zakazivanjem ažuriranja.

Microsoft forsira, a otpor Windows 10 korisnika sve veći

Kraj podrške za Windows 10 dolazi 14. oktobra 2025. godine. Nakon tog datuma, desktop računari neće primati tehničku podršku ili sigurnosna ažuriranja. Ova situacija predstavlja problem za Microsoft korisnike koji nemaju potrebni hardver za rad na Windows 11 verziji i sve sisteme kojima pristupaju.

Canalys procenjuje da bi kraj podrške za Windows 10 mogao pretvoriti 240 miliona računara u e-otpad. Dok Windows 11 može pomoći tržištu računara sa pokretanjem novog ciklusa prodaje, prestanak podrške za Windows 10 može sprečiti stotine miliona uređaja da dobiju šansu za drugi život i nastave sa radom. U suprotnom ova mera će proizvesti veliku količinu e-otpada.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Microsoft je nedavno ponovo otvorio beta programersko-razvojni kanal za Windows 10, što je dovelo do spekulacija o mogućem produženju podrške. Međutim, Microsoft je potvrdio da se datum kraja podrške za Windows 10 neće menjati. Otvaranje ovog kanala odražava popularnost starog OS-a i može izazvati konfuziju i paniku kada se datum isteka podrške bude približio.

Jedini način da korisnici Windows 10 OS-a izbegnu rok za nadogradnju je kupovina Microsoft paketa sigurnosnih ažuriranja, što nije jeftino. Za poslovne korisnike, cena za prvu godinu je 61 dolar, zatim se udvostručuje na 122 dolara za drugu godinu i ponovo na 244 dolara za treću godinu. Cena za potrošače će biti drugačija.

Pravovremena primena i instalacija sigurnosnih ažuriranja za vaš sistem je od suštinske važnosti, bilo da plaćate za produžena ažuriranja ili prelazite na novi sistem, piše Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Deinstalirajte KB5001716 u instaliranim programima, ne među apdejtovima.

  2. borko17

    Prešao sam na Linux prije mjesec dana. Više me nije briga koliko će Win10 biti podržan i što mi laptop ne podržava Win11. Radi bolje nego ikad prije.

  3. lepi kokan

    "Пређите на наш нови производ,
    имамо унапређене методе да вас пратимо, виримо преко рамена, и скупљамо ваше личне податке, ради препродаје !"

  4. StevanVeljovic73

    Молим вас, како неко може да напише да ће милиони рачунара постати е-отпад ако не ажурирају Windows 10 на 11? Па милиони рачунара још раде на седмици, па чак и на XP-у! Људе боли уво за безбедносна ажурирања, да се Windows не ажурира аутоматски, скоро да нико не би ни радио ажурирања.

  5. Meni i dan danas dolaze ažuriranja na Windows 7 Home Basic 😀

    Za kritične bagove dolaziće ažuriranja na Windows 10 i posle isteka zvanične podrške.

  6. Compadre91

    Uzivam u win10 otkako sam ispratio korake na jednom yt snimku i pogasio sva moguca azuriranja. Vise nema zauzimanja bandwidtha i memorije kompa sa njihovim glupim azuriranjima. Ne radi windows store, tacno. Ali ne znam dal mi se ikad ukazala potreba da ista instaliram odatle. Svi programi koji mi trebaju imaju svoj exe fajl sa sajta, a ostali (društvene mreze, striming servisi) se instaliraju kao app preko browsera i ćao

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi