OpenAI lansira SearchGPT pretraživač koji uvodi AI pretragu interneta, Google Search u problemu

OpenAI predstavlja SearchGPT, AI pretraživač koji obećava transformaciju pretraživanja informacija

OpenAI lansira SearchGPT pretraživač koji uvodi AI pretragu interneta, Google Search u problemu

OpenAI najavljuje svoj dugo očekivani ulazak na tržište pretrage sa SearchGPT, pretraživačem pokretanim veštačkom inteligencijom koji ima pristup informacijama širom interneta u realnom vremenu.

Pretraživač počinje sa velikim tekstualnim poljem koje pita korisnika „Šta tražite?“ Ali umesto da vraća običnu listu linkova, SearchGPT pokušava da organizuje i razume ih. U jednom od primera koje je dao OpenAI, pretraživač sažima svoja otkrića o muzičkim festivalima i zatim predstavlja kratke opise događaja praćene linkom.

U drugom primeru, objašnjava kada treba saditi paradajz pre nego što raščlani različite sorte biljke. Nakon što se pojave rezultati, možete postaviti dodatna pitanja ili kliknuti na bočnu traku da otvorite druge relevantne linkove. Tu je i funkcija zvana „vizuelni odgovori,“ ali nije sigurno kako ona tačno funkcioniše.

OpenAI može ozbiljno pomrsiti konce dominaciji Google Search-a

SearchGPT je za sada samo „prototip.“ Servis je pokretan modelima iz porodice GPT-4 i biće dostupan samo za 10.000 test korisnika na početku, rekla je portparolka OpenAI-a, Kejla Vud, za The Verge. Vud kaže da OpenAI radi sa trećim stranama i koristi direktne izvore sadržaja za izgradnju svojih rezultata pretrage. Cilj je na kraju integrisati funkcije pretrage direktno u ChatGPT.

Ovo je početak onoga što bi moglo postati ozbiljna pretnja za Google, koji je ubrzao dodavanje AI funkcija u svoj pretraživač, plašeći se da će korisnici preći na konkurentske proizvode koji prvo ponude te alate. Takođe stavlja OpenAI u direktniju konkurenciju sa startupom Perplexity, koji se reklamira kao „odgovorni“ AI pretraživač. Perplexity je nedavno bio kritikovan zbog funkcije AI sažetaka za koju su izdavači tvrdili da direktno krade njihov rad.

Čini se da je OpenAI uzeo u obzir kritike i kaže da pristupa ovom pitanju na značajno drugačiji način. U blog postu, kompanija je naglasila da je SearchGPT razvijen u saradnji sa raznim novinskim partnerima, uključujući organizacije kao što su vlasnici The Wall Street Journal-a, Associated Press-a i Vox Media, matične kompanije The Verge-a. „Novinski partneri su dali dragocene povratne informacije i nastavljamo da tražimo njihov doprinos,“ kaže Vud.

Izdavači će imati način da „upravljaju kako se pojavljuju u OpenAI funkcijama pretrage,“ piše kompanija. Oni mogu izabrati da ne žele da se njihov sadržaj koristi za treniranje OpenAI modela, a i dalje će biti prikazani u pretrazi.

„SearchGPT je dizajniran da pomogne korisnicima da se povežu sa izdavačima tako što će ih jasno citirati i linkovati u pretragama,“ piše u blog postu OpenAI-a. „Odgovori imaju jasnu imenovanu atribuciju i linkove kako bi korisnici znali odakle dolaze informacije i brzo se uključili u još više rezultata u bočnoj traci sa linkovima ka izvorima.“

Puštanje pretraživača u vidu prototipa pomaže OpenAI-u na nekoliko načina. Prvo, ako su rezultati SearchGPT-a krajnje netačni — kao kad je Google izbacio AI Preglede i rekao nam da stavimo lepak na našu picu — lakše je reći “pa, to je prototip”. Takođe postoji mogućnost za pogrešne atribucije ili možda direktnu krađe članaka, poput onoga za šta je Perplexity bio optužen.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

O ovom proizvodu glasine kruže već mesecima – The Information je izvestio o njegovom razvoju u februaru, a Bloomberg izneo više informacija u maju. Takođe, The Verge je ranije izvestio da je OpenAI agresivno pokušavao da namami Google-ove zaposlene u svoj tim za pretragu. Neki korisnici X-a takođe su primetili novi sajt na kojem OpenAI radi, a koji je nagoveštavao ovaj potez.

OpenAI je postepeno povezivao ChatGPT sa internetom u realnom vremenu. Kada je GPT-3.5 pušten, AI model je bio zastareo mesecima. Prošlog septembra, OpenAI je izdao način da ChatGPT pretražuje internet, nazvan Browse with Bing, ali koji izgleda mnogo rudimentarnije od SearchGPT-a. Brzi napredak OpenAI-a osvojio je ChatGPT-u milione korisnika, ali troškovi kompanije se povećavaju.

The Information je ove nedelje izvestio da bi troškovi treniranja i inferencije OpenAI-a mogli dostići 7 milijardi dolara ove godine, sa milionima korisnika na besplatnoj verziji ChatGPT-a koji samo dodatno povećavaju troškove računarske obrade. SearchGPT će biti besplatan tokom početnog lansiranja, a pošto funkcija trenutno nema oglase, jasno je da će kompanija uskoro morati da pronađe način za monetizaciju, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi