Pametni satovi postaju efikasniji: WearOS donosi unapređenja funkcija i bolje trajanje baterije

Google na MWC nije ostavio WearOS „praznih ruku“, naprotiv, zahvaljujući njegovim unapređenjima pametni satovi postaće efikasniji kroz različite funkcionalnosti

Pametni satovi postaju efikasniji: WearOS donosi unapređenja funkcija i bolje trajanje baterije

Tehnološki gigant Google je osim već najavljenih unapređenja za razne Android platforme, najavio i nekoliko novih ažuriranja za WearOS softvere pametnih satova na ovogodišnjem MWC 2024. U osnovi unapređenja je način upravljanja obaveštenjima kojima bi pametni satovi trebalo da imaju poboljšane performanse i trajanje baterije. Uz to, satovi sa ovim operativnim sistemom takođe će dobijati smernice za javni prevoz u aplikaciji Google Maps, kao i Google Wallet kartice.

Od 2018. godine, WearOS pametni satovi uglavnom imaju procesor aplikacija za upravljanje zadacima koji troše puno energije i zahtevaju mikrokontrolersku jedinicu koprocesora (MCU) ultra male potrošnje za stalno uključene funkcije kao što je brojanje koraka i praćenje otkucaja srca. Ažuriranje koje oni sad dobijaju omogućiće proizvođačima ovih nosivih uređaja da prebace obradu obaveštenja na MCU, što uključuje mogućnost čitanja i odbacivanja obaveštenja, kao i slanje brzih odgovora.

Ova mogućnost dodata je posebno za OnePlus Watch 2, koji je takođe najavljen danas, ali Bjorn Kilburn, potpredsednik WearOS odeljenja u kompaniji Google, kaže da će i drugi proizvođači moći da je koriste u budućnosti.

OnePlus Watch 2 je prvi Wear OS uređaj koji implementira hibridni interfejs za premošćena obaveštenja, omogućavajući korisniku da vidi i odbaci obaveštenja na MCU bez buđenja procesora aplikacija (AP). To omogućava AP-u visokih performansi da ostane duže u stanju mirovanja, čime se dodatno štedi trajanje baterije“, kaže Kilburn za TheVerge.

Druga generacija OnePlus pametnog sata navodno će trajati do 100 sati sa samo jednim punjenjem.

WearOS je međutim i dalje veoma fragmentisan ekosistem. WearOS 4 je najavljen u maju 2023, ali će OnePlus Watch 2 biti prvi pametni sat sa WearOS 4 koji nije napravio Samsung ili Google – svi ostali pametni satovi su i dalje na WearOS 3. Osim toga, Fossil, koji je uglavnom održavao WearOS tokom mračnih godina, nedavno je najavio da odustaje od pametnih satova u potpunosti.

Uprkos ovoj stalnoj fragmentaciji, Google i dalje deluje posvećeno dodavanju malih poboljšanja WearOS softveru u celini. Google Wallet kartice sada će biti dostupne sa ručnog zgloba, uključujući karte za ukrcavanje, ulaznice za događaje, članstva u teretani i kartice lojalnosti. Takođe ćete moći da proverite vreme autobusa, voza ili trajekta sa ručnog zgloba, kao i da dobijete vođene smernice za javni prevoz.

Više o novitetima sa ovogodišnjeg MWC sajma pratite na našem sajtu, kao i u direktnom izveštavanju redakcije na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi