Pregledač Brave desktop korisnicima omogućio vertikalne tabove

Korisnici Brave pregledača na desktopu juče su dobili vertikalne tabove koji će omogućiti više radnog prostora na ekranu

Pregledač Brave desktop korisnicima omogućio vertikalne tabove

Nova, 1.52 verzija Brave pregledača je od juče dostupna korisnicima desktopa za operativne sisteme Windows, macOS i Linux, a donosi vertikalne tabove (kartice) u levu bočnu traku.

Nova funkcija, za korisnike koji istovremeno drže mnogo otvorenih kartica, omogućuje im da ih premeste na levu stranu prozora u kojoj će umesto horizontalno, one biti naslagane vertikalno – jedna ispod druge.

To donosi više radnog prostora na ekranu i veću preglednost, s obzirom na to da se kartice u horizontalnom položaju sa otvaranjem svake nove sve više „stiskaju“ do nivoa da se uopšte više ne vidi šta na kojoj kartici piše. Uz vertikalni pristup pregledaču, kartice će na prvi pogled biti preglednije i prikazivati više teksta u situacijama kada ih ima gomila.

Otvaranje nove kartice, odnosno “tab-a” će funkcionisati na isti način kao i dosad – klikom na znak plus pored kog piše „New tab (Nova kartica)“, koji se u vertikalnom načinu korišćenja nalazi na dnu strane.

Da bi se aktivirala nova funkcija korišćenja, dovoljno je da se desnim klikom miša ode na jednu od otvorenih kartica i izabere opcija sa dna menija „Koristi vertikalne kartice (Use vertical tabs)“. Na isti način, putem desnog klika na vertikalnu karticu, korisnici mogu da se vrate u horizontalni način korišćenja, kada odštikliraju  opciju „Koristi vertikalne kartice“.

Dodatna podešavanja za vertikalne tabove

Naravno, nova funkcija se može bolje prilagoditi svakom korisniku uz pomoć dodatnih podešavanja. 

Osim pukog premeštanja na levi bočni deo, da bi se još više sačuvao prostor ekrana, dodata je opcija za minimiziranje vertikalnih kartica i trake u kojoj se one nalaze. Na taj način, dobiće se još više prostora jer će one tako biti sakrivene, a bočna traka sa opcijama će postati manja. Tako će korisnici moći proširiti bočnu traku samo po potrebi menjanja kartica.

Nove kartice funkcionišu slično kao i one u horizontalnom položaju. Tasteri za navigaciju i prečice kroz pregledač ostaju isti, a bookmark kartice biće na vrhu vertikalne table tabova.

U blog postu pregledača Brave objavljene su prve reakcije korisnika u kojima piše da više nema potrebe za ekstenzijama koje sređuju mnoštvo istovremeno otvorenih kartica ili eventualne promene pregledača za ljude kojima je horizontalno korišćenje bio problem.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi