Proton Drive desktop aplikacija dostupna za Windows

Nakon lansiranja mobilne i veb verzije, sada je i na svim uređajima sa Windows operativnim sistemom, dostupna Proton Drive desktop aplikacija

Proton Drive desktop aplikacija dostupna za Windows

Švajcarska kompanija koja stoji iza popularnog enkriptovanog mejla i VPN usluga, posle mobilne i web verzije, lansirala je i Proton Drive desktop aplikaciju za sve Windows uređaje. Enkriptovano internet cloud skladište obezbeđuje korisnicima besplatno 1 GB prostora za fajlove, omogućavajući im da na njih ukoliko je potrebno stave i dodatne šifre.

Na ovaj način korisnici koji cene privatnost na internetu, imaju sve više razloga da odbace “big tech” usluge kao što je Google Drive, kojima bezbednost podataka nije jača strana.

Tokom faze beta testiranja korisnici su, tvrdi kompanija, na ovaj servis skladištili čak pet puta više fajlova u poređenju sa onima koji su koristili samo mobilnu ili veb verziju platforme, stoga očekuje veliku primenu sa Windows operativnih sistema.

Proton Drive desktop aplikacija stiže i na MacOS i Linux

Predstavnici novog Proton proizvoda ističu da su posle lansiranja servisa u veb i mobilnoj verziji, znali da moraju da naprave i desktop aplikaciju za Windows, s obzirom na to da taj OS koristi preko 1,4 milijarde korisnika. Na taj način, kažu, desktop Windows aplikacija je korak ka bezbednijem cloud servisu koji je dostupan većem broju korisnika.

Provajder usluge potvrdio je za TechRadar da će desktop aplikacija za MacOS debitovati u beta verziji kroz nekoliko dana, dok će razvoj za Linux operativni sistem početi kasnije tokom godine.

Verzija desktop servisa nudi sinhronizaciju između uređaja kao i enkripciju od kraja do kraja (end-to-end). Proton Drive inače, šifruje fajlove pre nego što ih smesti u skladište uključujući i sakrivanje metapodataka, tako da čak ni provajder nema pristup fajlovima i njihovim nazivima bez korisničke dozvole.

Uz to, kompanija obećava da nivo bezbednosti zadržava čak i tokom deljenja fajlova sa drugim nalozima koji nisu Proton, a omogućava i dodatnu zaštitu prilikom slanja linka za pristupanje fajlovima na koji se može staviti šifra i datum isteka.

Ovaj servis korisnicima obezbeđuje da pristupe, uređuju i sačuvaju fajlove čak i kada nisu povezani na internet kao i pregled i povratak istorije promena za svaku pojedinačnu datoteku.

Kompanija besplatno nudi 1 GB prostora koje korisnici potom mogu nadograditi od 200 GB do 3 TB prostora koji se doplaćuje, a Windows aplikaciju možete preuzeti ovde. Cene pretplate trenutno se kreću od 4 do 24 evra za pakete koji su u ponudi, sa mogućnošću povraćaja novca u roku od 30 dana.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Odličan članak.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi