Proton Mail dobio desktop aplikaciju, ali za sada samo u beta verziji

Iako je Proton Mail dobio desktop aplikaciju samo u probnoj, beta verziji i to za aktuelne pretplatnike, ona će početkom 2024. biti dostupna svima

Proton Mail dobio desktop aplikaciju, ali za sada samo u beta verziji

Švajcarska kompanija poznata po svojim aplikacijama koje se fokusiraju na privatnost na internetu, Proton AG konačno je lansirala desktop aplikaciju za svoju mejl platformu. Tako je Proton Mail dobio desktop varijantu, koja je trenutno u probnoj verziji dostupna pretplatnicima, ali će se početkom sledeće godine proširiti na sve korisnike. Ova aplikacija uključuje i Proton Calendar, a kompanija ističe da ima moderan dizajn sa iskustvom „bez nereda“.

Proton vidi ovaj potez kao prednost u odnosu na Google. Dok mnogi ljudi koriste i-mejl na desktopu u veb pregledaču, desktop aplikacije još uvek mogu da pruže određene prednosti, kao što je bolja podrška za rad van mreže, kaže izvršni direktor kompanije Endi Jen.

Iz ovog razloga, odlučili smo se za lansiranje desktop aplikacije, nešto što čak ni Gmail ne pruža.“, piše u saopštenju. Desktop verzija sada daje Proton aplikacije na svim glavnim platformama, uključujući i operativne sisteme Windows i macOS.

Osim desktop aplikacije, Proton lansira nekoliko novih funkcija za sve platforme, uključujući pravila za automatsko prosleđivanje elektronske pošte. Poruke poslate ovim putem biće enkriptovane između Proton naloga, ali će neekriptovano automatsko prosleđivanje ići ka ne-Proton nalozima. Uz to, Proton Mail se sada integriše sa softverima za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM) i softverima korisničku podršku, dok kompanija nastoji da proširi svoje prisustvo u poslovnom svetu.

Proton kaže da je enkriptovanje prosleđenih poruka uz održavanje sigurnosti na kojoj se kompanija bazira bio ogromni izazov.

Poruke poslate između Proton Mail naloga uvek su podrazumevano enkriptovane od-kraja-do-kraja (end-to-end)“, napisao je Bart Batler, tehnički direktor kompanije. „Međutim, održavanje end-to-end enkripcije za poruke prosleđene drugim Proton korisnicima predstavljalo je ogroman tehnički izazov. Morali smo da pronađemo način kako da ponovo zaštitimo poruke za različite primaoce bez mogućnosti da server pristupi sadržaju.

Pregledi priloga su takođe dostupni za sve platforme Proton Mail. Ranije ste morali preuzeti priloge iz mejl poruka pre nego što ih pogledate. Sada je moguće da ih vidite direktno iz prijemnog sandučeta jednim klikom. Proton kaže da to radi bez ugrožavanja sigurnosti.

Nove funkcije podrazumevaju i odlaganje poruka samo jednim potezom, a kalendar je takođe unapređen na veb verziji uz dodatak nekih državnih praznika, ali će to verovatno važiti samo za pojedine države. Dok čekamo zvaničnu verziju koja će biti dostupna svima, možemo da se zadovoljimo pregledima priloga, odlaganjem poruka i unapređenim kalendarom koji su dostupni svima koji imaju Proton nalog.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi