Razgovarajte sa svojim fotografijama uz novu „Ask Photos“ funkciju

Još veštačke inteligencije stiže na telefone, ovog puta u aplikaciju Google Photos u kojoj ćete uz „Ask Photos“ funkciju moći da razgovarate sa svojom galerijom

Razgovarajte sa svojim fotografijama uz novu „Ask Photos“ funkciju

Sledeća meta veštačke inteligencije, barem kada je u pitanju Google i njegovi proizvodi, je aplikacija Google Photos za koju je na I/O konferenciji najavljena nova funkcija pod nazivom „Ask Photos“. Ova opcija dizajnirana je tako da vam pomogne da pronađete određene slike u galeriji razgovarajući sa Gemini AI asistentom.

Ask Photos će se pojaviti kao nova kartica na dnu Google Photos aplikacije, a sa implementacijom će prvo početi kod Google One pretplatnika, počevši od američkog engleskog jezika u narednim mesecima. Kada pređete na tu karticu, videćete ikonu zvezde koja označava Gemini asistenta i poruku dobrodošlice iznad trake koja vas podstiče da „tražite ili pitate nešto o slikama“.

Prema tvrdnjama kompanije, moći ćete da pitate asistenta stvari da vam „pokaže najbolju fotografiju iz svakog nacionalnog parka koji ste posetili“, što je funkcija koja zapravo zapravo, ne samo da koristi GPS informacije sa vašeg telefona, već zahteva i od veštačke inteligencije da izvrši neki sud u određivanju onoga što je „najbolje“.

Takođe moći ćete da pitate Photos aplikaciju da pronađe vaše najbolje slike sa nedavno završenog odmora i da generiše opis kako biste ih brže podelili na društvenim mrežama. Ponovo, ako vam se nije svidelo šta vam je Gemini predložio, kasnije možete da pravite izmene.

Međutim, za sada, moraćete da kucate svoj upit za Ask Photos, jer glasovni unos kao u projektu Astra još uvek nije podržan. Kako se ova opcija bude dalje implementirala do većeg broja korisnika, oni koji se opredele za njeno korišćenje videće da će njihova postojeća funkcija pretrage biti „unapređena“ u Ask Photos. Međutim, Google je rekao da „ključne funkcionalnosti pretrage, poput brzog pristupa grupama lica ili prikaza mape, neće biti izgubljene“.

Google je objasnio da postoji tri dela u procesu Ask Photos: razumevanje vašeg pitanja, formiranje odgovora i obezbeđivanje bezbednosti inofmracija sa pamćenjem ispravki. Iako se bezbednost pominje samo u poslednjoj fazi, trebalo bi da bude prisutna tokom celog procesa. Kompanija je priznala da „informacije u vašim fotografijama mogu biti duboko lične“ i da „shvata odgovornost za njihovu zaštitu veoma ozbiljno“.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

U tu svrhu, upiti se navodno ne čuvaju nigde, iako se obrađuju u oblaku, a ne na uređaju. Zaposleni neće pregledati razgovore ili lične podatke u Ask Photos funkcionalnosti, osim „u retkim slučajevima kada treba da reaguju na zloupotrebu ili štetu“. Google je takođe rekao da ne trenira „ni jedan generativni AI proizvod van Google Photos aplikacije na ovim ličnim podacima, uključujući i druge Gemini modele i proizvode.”

Tako su navodno vaši podaci i dalje zaštićeni istim bezbednosnim merama koje pokrivaju korišćenje Google Photos aplikacije. Google veštačka inteligencija takođe koristi multimodalne sposobnosti Gemini asistenta da pročita tekst u slikama kako bi pronašao odgovore.

Naravno, veštačka inteligencija nije nova u Google Photos aplikaciji. Do sada ste mogli da pretražujete aplikaciju za stvari kao što su „kreditne kartice“ ili određenog prijatelja, koristeći algoritme za prepoznavanje lica i objekata. Međutim, Gemini AI donosi generativnu obradu podataka tako da Photos može da uradi mnogo više od samo isporuke slika sa određenim ljudima ili predmetima na njima.

Ova funkcija će, kako je najavio Google, uskoro početi da stiže do korisnika, a kao i drugi Google Photos alati verovatno će krenuti prvo od vlasnika Pixel uređaja, pa do onih koji imaju One pretplatu, pre nego što stigne do svih korisnika koji koriste i besplatnu verziju aplikacije.

Sve vesti sa ovogodišnje Google I/O konferencije možete da pratite na linku na našem sajtu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi