Vaš stari Samsung Galaxy telefon već ima AI, samo što to nije Galaxy AI

Ne dajte se zbuniti jer će vam Samsung i mnogi korisnici reći da i vi na vašem starijem modelu Galaxy telefona već imate AI podršku, što je zapravo nešto drugačije od najnovije Galaxy AI funkcije

Vaš stari Samsung Galaxy telefon već ima AI, samo što to nije Galaxy AI

Iako je Galaxy S24 jedina serija Samsung telefona koja trenutno  raspolaže najnovijim Galaxy AI funkcijama, AI (veštačka inteligencija) podrška na vašim telefonima postoji već godinama unazad. Velike su šanse da je i vaš stari Galaxy telefon, čak i onaj srednjeg ranga, sve ovo vreme koristio moć ML (mašinskog učenja) i veštačke inteligencije – ali ne i Galaxy AI.

Šta u stvari mislimo pod ovim pojmovima? Pa, Samsung zapravo Galaxy AI ne naziva „veštačkom inteligencijom“, već „naprednom inteligencijom“. Zvuči primamljivo ali je ovo više marketinški trik u kontekstu sadašnjeg trenutka, nego bilo šta drugo. Međutim, možda postoji bolji razlog koji stoji iza Samsungove šeme označavanja prisustva naprednih tehnologija u vašim uređajima.

Samsung je već uveliko reklamirao veštačku inteligenciju na svojim telefonima pre mnogo godina.

Samsung je želeo da napravi razliku između starijih AI i najnovijih Galaxy AI funkcija. Ključna razlika je u tome što su stari sistemi AI ili ML (mašinskog učenja) radili isključivo kao procesi u pozadini, da bi automatizovali procese na osnovu ponašanja korisnika.

Galaxy AI je mnogo moćniji od dosadašnjih AI funkcija

Imali ste, i još uvek imate, stvari kao što su AI Power Saving, a.k.a. prilagodljiva ušteda energije, zatim Bixby, kao i razne radne režime i rutine koji koriste AI/ML trikove, a sve kako bi učili iz vaših navika tokom korišćenja telefona.

Galaxy AI, s druge strane, ne brine o vašim navikama, već je sve u vezi sa korišćenjem moći veštačke inteligencije, mašinskog učenja i velikih jezičkih modela (LLM) kako bi korisnicima omogućio potpuno nove funkcije sa kojima korisnici Galaxy telefona mogu od sada, direktno da komuniciraju. Stvari kao što su generativna izmena fotografija u aplikaciji Gallery, kreiranje generativnih pozadina, prevod uživo prilikom telefonskih poziva, asistencija za ćaskanje i još mnogo toga.

Sve u svemu, to je suština razloga zašto je Samsung stavio brend „Galaxy“ ispred „AI“ i zašto koristi izraz „Napredna inteligencija“ izbegavajući da ga nazove „Galaxy Advanced Intelligence“. Možda to nije zato što AI ima poljuljanu reputaciju, već da kaže kupcima da se ovaj novi Galaxy AI znatno razlikuje od originalnih AI sistema. Samsung je u prošlosti već reklamirao veštačku inteligenciju za starije telefone, a kada je došlo vreme da Galaxy S24 izađe na scenu, verovatno nije želeo da izgleda kao da cedi „suvu drenovinu“, kada zapravo imao nešto suštinski novo i bolje da pokaže i ponudi korisnicima .

Dakle, da li je na kraju sve samo marketing? Gotovo uvek jeste, ali bar ovog puta izgleda da Samsungova strategija ima malo više smisla sa praktične tačke gledišta. To nije samo trik i pucanj u prazno. Galaxy AI je tehnički nov pa je i logično zašto se Samsung trudi i želi da objasni korisnicima da je u pitanju drugačiji i daleko napredniji od bilo kog dosadašnjeg sistema veštačke inteligencije koji je postojao do sada na Samsung Galaxy telefonima, prenosi SamMobile.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi