„Video jela, zelen bor“: WhatsApp uvodi kratke video poruke

Uz postojeće tekstualne i glasovne poruke, glasovne i video pozive, aplikacija WhatsApp uvodi kratke video poruke u trajanju do najviše 60 sekundi

„Video jela, zelen bor“: WhatsApp uvodi kratke video poruke

„Video jela, zelen bor, čekamo brzi odgovor“ rečenica je iz domaće komedije Gorana Gajića koju sad mogu češće govoriti i korisnici popularne aplikacije za komunikaciju u vlasništvu kompanije Meta. Naime, aplikacija WhatsApp uvodi kratke video poruke uz postojeće tekstualne i glasovne poruke, kao i glasovne i video pozive, piše na blogu kompanije.

Ovaj tip poruka trajaće do maksimalnih 60 sekundi i svaka od njih biće navodno zaštićena enkripcijom od kraja-do-kraja, odnosno end-to-end enkripcijom.

Ovaj format poruka napravljen je slično kao i opcija glasovnih poruka. Opcija odnosno ikonica koja je u četu ranije služila za slanje glasovnih poruka, sada će moći da se prebaci u režim kratke video poruke.

Nakon toga, korisnici će isto kao i u slučaju glasovnih poruka, zadržati dugme koje pokreće snimanje a kada ga puste, poruka će biti poslata. Naravno, još jednom isto kao i u slučaju glasovnih, i video poruke moći će da budu snimljene prevlačenjem ikonice nagore, bez potrebe da se ona drži tokom snimanja.

Video poruke koje korisnici prime u ćaskanjima, reprodukovaće se automatski sa isključenim zvukom, a dodirom na sam video, pokrenuće i zvuk. Ažuriranje aplikacije je već počelo, a trebalo bi da bude dostupno svim korisnicima tokom narednih nedelja.

U poslednjih nekoliko meseci, aplikacija WhatsApp sve više uvodi i testira nove funkcije. Uz video poruke, najavljeno je i korišćenje korisničkih imena, deljenje ekrana u video pozivima, stavljanje šifri na konverazacije i drugo.

Zbog njihovog broja i učestalosti, izgleda kao da iz matične Meta kompaije pokušavaju da izvrše „kontrolu štete“ nakon što su se masovno pojavile kritike o lošoj zaštiti korisničke privatnosti u ovoj aplikaciji. Zbog toga mnogo je onih koji prestaju sa njenim korišćenjem dok paralelno prelaze u ruke konkurencije kao što su Signal i Telegram.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi