Vreme besplatnog prelaska sa Windows 7 na 10 ili 11 verziju završeno, potvrdio Microsoft

Nema više besplatnog “apgrejda” sa starijih na novije Windows verzije, ali će te i dalje moći da koristite Windows 10 ključeve za instalaciju Windows 11 operativnog sistema

Vreme besplatnog prelaska sa Windows 7 na 10 ili 11 verziju završeno, potvrdio Microsoft

Microsoft je zvanično objavio da je obustavio praksu koja je ranije omogućavala korisnicima starijiih verzija Windows 7 i Windows 8.x operativnih sistema da ih besplatno nadograde na novije Windows 10 i 11 verzije. Zvanična izjava ovim povodom je objavljena na portalu Microsoft Device Partner Center i to ranije ovog meseca, primetio je Windows Central.

Jedna od stvari koje je Microsoft uradio drugačije nego ranije izlaskom Windows 10 OS-a, te davne 2015. godine, bila je ta da novi operativni sistem učini besplatnim u vidu nadogradnje za postojeće korisnike starijih Windows operativnih sistema. Konkretno, na ovaj način je koristio besplatnu “šargarepu” za sve zagrižene korisnike veoma popularnog Windows 7 izdanja.

Ovakva praksa je zvanično završena 29. jula 2016. Međutim, PC entuzijasti i preprodavci su primetili  da Microsoft serveri za aktivaciju i dalje omogućuju korisnicima koji su zakasnili sa prelaskom na noviju Windows verziju. Čak su mogli da preuzmu sveže Windows 10 i 11 ISO fajlove i da ih instaliraju direktno na svoje računare koristeći „rezervne“ ​​ključeve za Windows 7 ili 8.x sa starijih sistema. Ovog septembra, 2023. godine svojevrsni grejs period je definitivno okončan, prenosi tomshardware.

Kompanija iz Redmonda objašnjava svoju odluku koja se tiče ukidanja politike besplatne nadogradnje Windows operativnog sistema sledećim rečima: „Microsoft-ova besplatna ponuda nadogradnje za Windows 10/11 završena je 29. jula 2016. godine“. Praksa instalacije za dobijanje besplatne nadogradnje sa Windows 7/8 je takođe ukinuta.“ Međutim, korisnici Windows 10 operativnog sistema za sada, još uvek mogu da nadograde na Windows 11 uz pomoć postojećih, važećih ključeva.

Zbog toga je Windows Central testirao u praksi da li je nova izjava kompanije Microsoft o prekidu besplatne instalacione procedure za korisnike Windows 7 i 8.x, zaista stupila na snagu.

Ukratko, otkriveno je da „stariji ključevi i dalje aktiviraju Windows 11 verziju operativnog sistema“. Teško je u ovom trenutku reći još koliko dugo će ovo biti izvodljivo, pa ukoliko ste još uvek u nedoumici prelaska na noviju Windows verziju, možda je sada poslednji trenutak da to i učinite.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi