WhatsApp glasovni četovi – još jedan način komunikacije na testiranju

Još jedan način komunikacije koju testira aplikacija u vlasništvu kompanije Meta su sada i WhatsApp glasovni četovi u grupnim konverzacijama

WhatsApp glasovni četovi – još jedan način komunikacije na testiranju

Najnovije beta ažuriranje na aplikaciji za razmenu poruka i poziva su WhatsApp glasovni četovi, funkcija koja pravi grupne audio razgovore, koji se razlikuju od grupnih audio i video poziva, piše WABetaInfo.

Iako izgleda da imamo sasvim dovoljno opcija da komuniciramo jedni sa drugima preko interneta, deluje da WhatsApp ne smatra tako. Pa tako, uz postojeće tekstualne, glasovne i video poruke, kao i audio i video pozive, kako pojedinačne tako i grupne, nova funkcija na testiranju treba da kreira grupni audio razgovor koji se razlikuje od običnog grupnog poziva.

Primarna prednost ovih ćaskanja biće to što omogućavaju iniciranje “poziva” bez zvonjenja telefona svakom od učesnika u grupi, umesto čega će svakom od njih stići obaveštenje kada se u njihovim grupama ova vrsta ćaskanja pokrene.

Naime, ovi glasovni četovi podsećaju na takozvani virtualni “prostor”, odnosno nekadašnju Twitter, a sada X, “Space” funkciju. Njegovi učesnici moći će da se pridruže glasovnom razgovoru i da u njemu počnu da govore u bilo kom trenutku. Ukoliko ovakav čet napuste svi njegovi učesnici, on će nastaviti da postoji kao virtualni prostor narednih 60 minuta, posle čega će biti ugašen.

Baš kao i na X društvenoj mreži, ali i konkurentskoj Telegram aplikaciji, korisnički interfejs za sada deluje veoma slično. Naime, u grupi, na njenom vrhu sa desne strane ekrana u test verziji nalazi se ikonica u obliku talasa, a pritiskom na nju pokreće se glasovno ćaskanje sa namenskim interfesjom.

Takođe na vrhu ekrana, po pokretanju glasovne konverzacije pojaviće se crni baner sa čije leve strane se nalazi ikonica mikrofona koja omogućava pričanje u četu, dok je sa desne strane crveni znak iks, namenjen napuštanju konverzacije.

Međutim, ova funkcija će izgleda biti namenjena za nešto masovnije konverzacije, baš kao što je to slučaj na Telegram ili na X „prostorima“. Novi vid komunikacije u beta verziji dostupan je samo u grupama sa više od 32 učesnika, iako samom glasovnom ćaskanju može da pristupi do 32 korisnika, što bi kasnije moglo da se promeni.

Portal naglašava i da je ovaj način komunikacije zaštićen enkripcijom od-kraja-do-kraja (end-to-end), kao što WhatsApp tvrdi i za drugi sadržaj koji se razmenjuje u okviru ove aplikacije. Naravno, tu informaciju ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je to samo jedna od kompanija za koju se u više navrata ispostavilo da ipak ima slabiju zaštitu privatnosti od one koju tvrdi.

Ukoliko prođe testiranje, ova funkcija će u narednom periodu biti dostupna širem broju korisnika, kao i sijaset drugih koje WhatsApp testira i na skoro svakih mesec dana uvodi. Naime, aplikacije je u poslednjih nekoliko meseci lansirala ili testirala sijaset novih funkcija, koje uopšte nije morala da rasparčava u više različitih ažuriranja, već da ih pusti u etar zajedno.

No, izgleda da iseckanim objavljivanjem novina pokušava da povrati svoju popularnost, nakon što je dobar deo korisnika prešao na konkurentske aplikacije kao što su Telegram i Signal, upravo zbog glasa koji je bije o lošoj zaštiti korisničke privatnosti i curenja podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi